Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες πληρώνουν λιγότερο ΕΝ.Φ.Ι.Α. φέτος

Μειωμένος κατά 34% ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους. Ο φόρος μειώνεται παρά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Περίπου το 6% του συνόλου θα δει αύξηση που -περίπου για τους μισούς- δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Άρα οι πολίτες και πληρώνουν λιγότερο και η περιουσία τους αποκτά μεγαλύτερη αξία από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

– Κι ενώ η προεκλογική υπόσχεση ήταν να μειωθεί κατά 30%, η μείωση τελικά φτάνει το 34%.

– Συνολικά το ύψος του ΕΝΦΙΑ φτάνει φέτος τα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με ό,τι είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 354 εκατ. λιγότερα σε σχέση με αυτό το οποίο πληρώσαμε το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από την σημερινή κυβέρνηση.

– Μεσοσταθμικά τα φετινά εκκαθαριστικά θα παρουσιάζουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η ελάφρυνση ανέρχεται στο 34%, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

– Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρώνεται σε 10 δόσεις ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες στην καταβολή του.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε τάξει ότι θα εξαφάνιζε τον ΕΝΦΙΑ με «έναν νόμο και με ένα άρθρο». Όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά επέβαλε επιπλέον 29 φόρους που «τσάκισαν» τη μεσαία τάξη. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μόλις ανέλαβε ξεκίνησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και συνέχισε με 2η μείωση που θα δουν οι πολίτες στα σημερινά εκκαθαριστικά.

protothema.gr