ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αισιοδοξία πριν την κάλπη – «Σφυγμομέτρηση» σε όλα τα επίπεδα η αυριανή ετυμηγορία

Η κλεψύδρα για το άνοιγμα της εσωκομματικής κάλπης τις τελευταίες ώρες έχει γυρίσει ανάποδα στο «στρατηγείο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς λίγος χρόνος απομένει μέχρι η Κουμουνδούρου να δώσει το σήμα για την «μεγάλη γιορτή της αληθινής Δημοκρατίας», όπως έχει περιγράψει την αυριανή εσωκομματική διαδικασία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Ισχυρό μήνυμα»

Πηγή της αισιοδοξίας που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το θετικό κλίμα που ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο το τελευταίο διάστημα περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα αναφορικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματός του, αλλά και η στάση των ίδιων των πολιτών, με τους οποίους συνομιλεί στις κατά τόπους επισκέψεις τους, απέναντι στο κυβερνητικό έργο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος σήμερα (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1) ότι η εκλογή της συλλογικής ηγεσίας του κόμματός του αύριο «θα στείλει ισχυρό μήνυμα» για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, η αυριανή ψηφοφορία επιχειρεί να ικανοποιήσει μια σειρά από επιμέρους στόχους της, οι οποίοι αφορούν αφενός το εσωτερικό του κόμματος και αφετέρου την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ένα «κόμμα εν κινήσει» θα επιχειρήσει επίσης «εν κινήσει» να διευρυνθεί μαζικά και συμμετοχικά, αφού ο κατάλογος των κομματικών μελών που διαθέτει, δεν ανταποκρίνεται κατά γενική ομολογία αριθμητικά στο status ενός κόμματος εξουσίας, με 61.000 ενεργά μέλη μέχρι σήμερα. Εκτός από την κοινωνική αντιστοίχιση, δηλαδή την ανάπτυξη οργανικών δεσμών μεταξύ νέων ψηφοφόρων και κομματικών στελεχών, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και την ατομική απήχηση των κορυφαίων στελεχών στην προοδευτική πλειοψηφία, αν και οι παρασκηνιακές διαδικασίες για «συμμαχίες» και «γραμμές» μεταξύ των «φυλών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαίνονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, ως προς τους συσχετισμούς της σταυροδοσίας.

Σήμα προς την Ηρώδου Αττικού

Ο στρατηγικός, ωστόσο, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αυριανή διαδικασία είναι να σταλεί ένα «ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη διάθεση της κοινωνίας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, μήνυμα το οποίο κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού από εδώ στο εξής.

Επιταχύνοντας τις κάλπες

Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον πήχη της αυριανής διαδικασίας «πολύ ψηλά» και πέραν των κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας πως «δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις». Αποδίδοντας, στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρα «σφυγμομέτρησης» στην αυριανή διαδικασία, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως «έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», ενώ η σημασία της αυριανής κάλπης, το μήνυμα που θα στείλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές», τόνισε.

Πέρα από το μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, το οποίο η Κουμουνδούρου εκτιμά πως θα αναδειχθεί από την αυριανή κάλπη, στους παραλήπτες των μηνυμάτων περιλαμβάνεται εμμέσως και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς ο «στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρομε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή», όπως περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτοντας παράλληλα την επίγνωση ότι «στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους, για να κερδίσουμε».

Μολονότι για την Κουμουνδούρου οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες, αν η προσέλευση αύριο, ωστόσο, ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με ανομολόγητο στόχο την προσέλευση εξαψήφιου αριθμού πολιτών), δεν αποκλείεται η συζήτηση περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» να τεθεί σε νέα βάση. Πάντως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε σήμερα πως θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση, χαρακτηρίζοντας ως «αναγκαία» σήμερα μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο.

Καινοτομίες και εκπαίδευση

Εκτός από την ευρύτερη πολιτική επιδίωξη, η αυριανή διαδικασία για την Κουμουνδούρου υπήρξε και μια τεχνοκρατική εμπειρία, καθώς 1.000 εκλογικά τμήματα αναπτύχθηκαν κατά τόπους σε όλη τη χώρα, με την «επιστράτευση» 3.000 εθελοντών στις εφορευτικές επιτροπές. Επιπλέον, η δυνατότητα να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο του κόμματος όσες και όσοι το επιθυμούν, εφόσον εγγραφούν ακόμη και αύριο στα κομματικά μητρώα, υποστηρίζεται από την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς 1.000 τάμπλετ έχουν διανεμηθεί από την Κουμουνδούρου για αυτό το σκοπό, στα ισάριθμα εκλογικά κέντρα, σε ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα που έχει στηθεί για τις ανάγκες της ψηφοφορίας.

Στις καινοτομίες της αυριανής διαδικασίας εντάσσεται και ο τρόπος σύνθεσης της νέας Κεντρικής Επιτροπής (που θα αριθμεί 300 μέλη στο εξής), μετά την εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα για ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε όλα τα κομματικά όργανα (50-50), αλλά και το ποσοστό 20% που έχει προβλεφθεί για όσα στελέχη προέρχονται από τη διεύρυνση του κόμματος σε επίπεδο περιφέρειας. Επιπλέον, η ψηφοφορία αναμένεται να διαρκέσει από τις 8:00π.μ. μέχρι τις 8:00μ.μ., με δικαίωμα παράτασης από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στις 9:30 το πρωί. Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1.

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

1. Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Μπορείτε να εγγραφείτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

§ Όσοι εγγραφείτε την ημέρα της ψηφοφορίας ή είστε ήδη μέλη αλλά έχετε εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

§ Όσοι είστε ήδη μέλη και έχετε εγγραφεί μέχρι τις 21/3/2022 και βρεθείτε εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκετε, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ.

2. Πώς ψηφίζω για την Κεντρική Επιτροπή;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.

Ψηφίζετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ στην οποία ανήκετε.

Δείτε εδώ πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε ανά περιφέρεια:

ΑΤΤΙΚΗ 45
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6
ΚΡΗΤΗ 5
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5
ΗΠΕΙΡΟΣ 3
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ για την εκλογή προέδρου.

3. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

4. Πού ψηφίζω;

Σε κάθε περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογικά κέντρα.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

*Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Δείτε εδώ τα Εκλογικά Κέντρα στην Αιτωλοακαρνανία.

Δείτε εδώ πώς ψηφίζετε.

Δείτε εδώ την αναλυτική εγκύκλιο για τις εκλογές.