ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς από την αναστολή των χειρουργείων»

Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Υγείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει:

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μιλούσε για γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι γιατροί και επαγγελματίες υγείας  μιλούν για την οριακή κατάσταση που έχει φτάσει το σύστημα υγείας και ζητούν εδώ και τώρα αύξηση προσωπικού και μαζικά τεστ στον πληθυσμό. 

Η εντολή του υπουργείου Υγείας να αναβληθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία κατά 80%, δείχνει ότι καταρρέει με πάταγο το αφήγημα για 900-1.200 κλίνες ΜΕΘ και χιλιάδες προσλήψεις, αφού το σύστημα υγείας άρχισε να πιέζεται σημαντικά μόλις οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 140. 

Στην προηγούμενη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας είχε επισημάνει την ανάγκη να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου εν όψη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.  Ο ορισμός του Νοσοκομείου Αγρινίου ως νοσοκομείο «Αναφοράς» για τον Covid-19, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη μηδενική του ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό.

Είναι επίσης πέρα για πέρα παράλογο και υγειονομικά επικίνδυνο το γεγονός ότι  μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προμηθευτεί μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση του ιού! 

Επιπλέον, με τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων είναι βέβαιο ότι οι ήδη επιβαρυμένες χρονικά λίστες των ασθενών θα αυξηθούν περισσότερο, με ακόλουθη αύξηση των επειγόντων περιστατικών. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί ξόδεψε τόσους μήνες – όταν ο κόσμος έμεινε συνεπής σε καραντίνα και έδωσε όλο τον απαραίτητο χρόνο – χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές.

ΤΩΡΑ, αύριο θα είναι σίγουρα αργά , αν δεν γίνει: 

  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
  • Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ
  • Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, με διατήρηση και προστασία της μη Covid λειτουργίας του.

Τομέας Υγείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας