ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσολογγίου: «Πολυτεχνείο – Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης»

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσολογγίου: «Πολυτεχνείο – Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης»

Η 17η Νοέμβρη του ‘73 είναι επέτειος μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ακολουθώντας εκείνη της Νομικής, κινητοποίησε μαζικά τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. H εξέγερση, στην οποία πρωτοστάτησε το φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή  του αγώνα αντίστασης του Ελληνικού λαού στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Στην Μεταπολίτευση, το Πολυτεχνείο καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως ένα διαρκές σύμβολο αυτοθυσίας, ενώ παραμένει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης στη συλλογική μνήμη για τις δημοκρατικές διεκδικήσεις κάθε γενιάς όσο και αν οι εποχές, τα προβλήματα και οι προκλήσεις αλλάζουν.

Φέτος, 48 χρόνια μετά, καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ιστορική αυτή ημέρα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι αγώνες και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, καθίστανται πιο επίκαιρα και πιο ουσιώδη από ποτέ. Το αίτημα για δημοκρατία γίνεται πιο επιτακτικό, λόγω των ακραίων αυταρχικών πολιτικών επιλογών καταστολής της Κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την παταγώδη αποτυχία της να ελέγξει το πανδημικό κύμα στην χώρα μας, αφού αρνήθηκε να πάρει  προληπτικά μέτρα ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ.,  της δημόσιας Παιδείας και των συγκοινωνιακών μέσων προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση και να στρέψει αλλού την ατζέντα. Είναι συνήθης τακτική της άλλωστε να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους στη νεολαία, καθώς και να χρησιμοποιεί βία και καταστολή ενάντια σε οποιαδήποτε κοινωνική έκφραση θεωρεί ότι απειλεί τα σαθρά της θεμέλια. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την περιφρούρηση των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Όλα εξάλλου πηγάζουν από την Δημοκρατία. Το ύψιστο αυτό απόκτημα μακρόχρονων αγώνων που έχουμε δικαίωμα και καθήκον να προστατέψουμε και να τιμήσουμε.

Το Πολυτεχνείο ζει! Οι αγωνιστές του, οι χιλιάδες που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, μας δείχνουν το δρόμο. Το Πολυτεχνείο ζει ! Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Το κόμμα μας θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου  με κατάθεση στεφάνου όπως κάθε χρόνο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ