ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Περόν ή συλλογικό κόμμα, ιδού η απορία

Το ερώτημα αιωρείται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία – Ποια είναι τα δύο διαφορετικά χτυπήματα που αποτυπώνουν τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις εντός ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον ρόλο του προέδρου – Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει στους συνομιλητές του πως δεν συμπροεδρεύει, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πολλούς παραλήπτες – Το σημείο ισορροπίας με τους παλιούς κομματικούς, την ομάδα Βούτση, τους 53 και άλλους Κόμμα αρχηγού ή κόμμα του κόμματος; Το ερώτημα συνεχίζει να αιωρείται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει και των νέων διεργασιών για το κόμμα. Όπως εξάλλου ανέφερε η τελευταία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, «όλες οι οργανώσεις θα προετοιμάσουν και θα ολοκληρώσουν νομαρχιακές συνδιασκέψεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021 ώστε να συζητηθούν τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, αλλά και να προκύψουν νέες ενιαίες νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα».

Μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση αφού, όπως προβλέπουν γνώστες του παρασκηνίου της Κουμουνδούρου, εδώ θα παιχθεί το επόμενο μπρα ντε φερ πασοκογενών – κομματικών με επίδικο αυτή τη φορά τις ποσοστώσεις των μελών για τις νέες οργανώσεις. Για άλλους πάλι θα επαναληφθεί το επεισόδιο μεταξύ αυτών που θέλουν ένα περονικό κόμμα με τον Αλέξη Τσίπρα παντοδύναμο και εγγυητή της διεύρυνσης και εκείνων που θέλουν Αλ. Τσίπρα αλλά και ένα δυνατό κόμμα με εσωτερική συλλογική λειτουργία ως θεσμικό και πολιτικό αντίβαρο.

Πινγκ πονγκ δηλώσεων

Η εβδομάδα πάντως που πέρασε είχε δύο διαφορετικά χτυπήματα που αποτυπώνουν τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του προέδρου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διατήρησε μια είδους ένταση αφού στο «Βήμα της Κυριακής» είπε μεταξύ άλλων: «Φυσικά δεν υποτιμώ τη συμβολή των προσωπικοτήτων, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα – που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη – είναι στα αζήτητα της Ιστορίας». Ο Τσακαλώτος εξελίσσεται εντός ΣΥΡΙΖΑ σε δυαδικό πόλο και είναι γνωστό πως στηρίζει ένα συλλογικό κόμμα. Δεν άργησε να του απαντήσει ο Παύλος Πολάκης απ’ τη μεριά των προεδρικών (βασικά της ομάδας των Νίκου Παππά, Ρένας Δούρου κ.λπ.) αν και το πιο πολιτικό χτύπημα έγινε από έναν επίσης προεδρικό της ίδιας παρέας, τον Χρήστο Σπίρτζη: «Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο ρόλο των ηγετών του προοδευτικού κόσμου κατά τις περιόδους που η Αριστερά έγραψε ιστορία και προσέφερε υπηρεσίες στον τόπο, η συμβολή τους είναι αδιαμφισβήτητη» τόνισε, μιλώντας στο Θέμα Radio και συμπλήρωσε: «Δεν μπαίνει θέμα συζήτησης και δεν μπαίνει θέμα συζήτησης και για την τρέχουσα συγκυρία όπου ο Αλέξης Τσίπρας ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ερωτηθούν και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του προέδρου μας. Ολα τα άλλα περιττεύουν».

Οι τάσεις και οι μάχες

Τι λέει όμως ο ίδιος ο Τσίπρας και πώς καταμερίζονται οι υπόλοιπες τάσεις στη συζήτηση τούτη; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα τονίζει στους συνομιλητές του πως δεν συμπροεδρεύει, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πολλούς παραλήπτες. Ο ίδιος δεν τάσσεται με ένα αρχηγικό κόμμα αλλά επίσης τάσσεται με τη διεύρυνση. Την τελευταία δεν την βλέπει ως επίδικο μιας θολής ευρείας παράταξης αλλά ενός αριστερού κόμματος που θα είναι ραχοκοκαλιά μιας προοδευτικής παράταξης. Αυτό είναι και το σημείο ισορροπίας σήμερα με τους παλιούς κομματικούς, την ομάδα Βούτση, τους 53 και άλλους.

Και εδώ γίνεται πιο ζωηρή η κουβέντα. Οι της Προοδευτικής Συμμαχίας θέλουν έναν Τσίπρα αρχηγό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις. Κυρίως όμως η δική τους ανάγνωση θέλει έναν πανίσχυρο πρόεδρο που θα επιβάλλεται στις δυνάμεις της λεγόμενης αριστερής καθαρότητας και θα λειτουργεί προωθητικά στο κόμμα του 3% – όπως ολίγον βιτριολικά τους λένε. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί βέβαια πως και οι της ΠΣ δεν είναι σε ενιαία τροχιά. Οι πιο πασοκογενείς καταγράφονται με την παραπάνω θέση αλλά και η ομάδα των Νίκου Παππά – Παύλου Πολάκη – Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Τσίπρα. Ακόμη και το πρόσφατο χτύπημα της Ζανέτ Τσίπρα, μέλους της ΚΕ του κόμματος, για υπακοή στη γραμμή (με αιχμή κατά του Ευκλ. Τσακαλώτου), εδώ εγγράφεται. Αυτή η τάση θα δώσει μάχη για καλύτερη ποσόστωση συμμετοχής των πασοκογενών στα όργανα. […]


Πηγή: tanea.gr | Δημήτρης Ν. Μανιάτης | Πρότυπος τίτλος: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Περόν ή συλλογικό κόμμα, ιδού η απορία
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr