ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία: Εκλογή Προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου

Στη ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία Εκλογής Αρχηγού στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση που έκανε λόγο για διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, πρώτο γύρο Εκλογών στις 10 Σεπτεμβρίου και δεύτερο γύρο Εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά ψήφισαν 252 και η πρόταση αυτή που κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ράνια Σβίγκου πέρασε με 161 ψήφους έναντι 88 ψήφων που πήρε η πρόταση που που κατατέθηκε (από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, συντονιστή του Τμήματος ΜμΕ του κόμματος) και ήθελε το διαρκές Συνέδριο να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 25 Οκτωβρίου το έκτακτο Συνέδριο και στις 26 Νοεμβρίου η Εκλογή του νέου/ας Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Ακόμη καταμετρήθηκαν 2 λευκά και δυο παρών.

Υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου ο Νίκος Βούτσης

Νωρίτερα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε κάνει γνωστό πως τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου για την Προεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Ειδικότερα, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «το αίτημα της επανεκκίνησης της Αριστεράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. είναι επιτακτικό από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, ένα εσωτερικό ζήτημα», αλλά «απηχεί τη διάθεση ενός μεγάλου ακόμα τμήματος του λαού μας» και «ανταποκρίνεται στην ανάγκη σκληρής ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την Ν.Δ. και τις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που συγκροτούν τη νέα ακροδεξιά στη χώρα μας».

Σημείωσε ότι προτεραιότητες για μια ουσιαστική ανάκαμψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. πρέπει να αποτελούν «η έμπνευση και η αυτοπεποίθηση των μελών με στόχο την ενθάρρυνση και τη συμμετοχή σε μεγάλους μαζικούς, πολύμορφους, ειρηνικούς αγώνες. Για την αντίσταση με όρους μαζικού κινήματος και όχι στείρας διαμαρτυρίας, στις πολιτικές απέναντι στα δικαιώματα και την καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

Υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι σε αυτό το πεδίο των κοινωνικών αγώνων, όπως και στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης μαζικής κοινωνικής γείωσης του κόμματός μας, κρίθηκε εντέλει η περιορισμένη εκλογική εμβέλεια των προτάσεών μας και η αξιοπιστία της παράταξής μας».

Πρόσθεσε ότι «η ηγεμονία δεν διεκδικήθηκε με συνέπεια και χωρίς αμφιταλαντεύσεις απέναντι στην επικοινωνιακή λαίλαπα της πολλαπλά ένοχης κυβερνητικής πολιτικής» και ότι «η έλλειψη αυτή προσδιόρισε και το εκλογικό ‘ταβάνι’ του κόμματος μας, με τη σαφή αδυναμία συγκρότησης και στήριξης της έννοιας της Παράταξης».

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «η παραίτηση του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα, δυσκολεύει αλλά και επιταχύνει την αναζήτηση ηγετικών λύσεων, ενόψει αυτής της αδήριτης ανάγκης για άμεση πολιτική επανεκκίνηση, ενόψει της ανάγκης για τολμηρή απεύθυνση από το έδαφος της Αριστεράς σε όλον τον προοδευτικό χώρο. Και για προωθητικές πολιτικές συνθέσεις, που θα είναι απόρροια συλλογικής λειτουργίας των ηγετικών οργάνων αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας όλου του κόμματος». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «χρειάζεται η τολμηρή ανάδειξη με την αναγκαία βεβαίως στήριξη από όλους μας, μιας νεότερης γενιάς στελεχών στην εικόνα και την καρδιά αυτής της προσπάθειας».

Σημείωσε ότι «από αυτήν την άποψη, εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων».

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται όλοι μας, ή εν πάση περιπτώσει όποιος το αισθάνεται, να σκεφτούμε με ορίζοντα την ευρύτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση ανασυνθέσεων και λύσεων στην κρίσιμη αυτή φάση για το κόμμα μας».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Παραιτήθηκε ο Σπίρτζης από την Πολιτική Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Την παραίτηση του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ανακοίνωσε κατά την τοποθέτηση του στην κλειστή Συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ο Χρήστος Σπίρτζης, όπως είχε προαναγγείλει εδώ και δύο εβδομάδες ότι θα κάνει.

«Όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλει στην ήττα, ακόμη και αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας, μετά από το αποτέλεσμα που είχαμε. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένα κόμμα αξιωματούχων, ούτε ένα κόμμα εσωτερικών διευθετήσεων κομματικών θέσεων και άλλων τινών», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σπίρτζης πρότεινε τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές -με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτιών της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου, των πολιτικών προτάσεων των υποψηφίων Προέδρων, την πιθανή αλλαγή καταστατικών προβλέψεων, όπως της ταυτότητας του κόμματος μας, την σύνταξη ενός ελπιδοφόρου οραματικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις- και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου. Πρότεινε, εφόσον εγκριθεί αυτή η πρόταση, να υπάρξει άμεση εκλογή νέων οργάνων από την Κ.Ε.

Ανέφερε ότι «οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας».

Είπε ότι «οι πολιτικές προτείνονται και εφαρμόζονται από τα πρόσωπα που τις πιστεύουν, που το δείχνει η ως σήμερα πορεία και στάση τους. Από αυτά τα πρόσωπα μπορούν και να εφαρμοστούν. Δεν είναι άλλο θέμα οι πολιτικές και άλλο τα πρόσωπα…».

Ανέφερε ότι δε θα μετέχει «σε διαδικασίες, εκλογής Προέδρου, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία, χωρίς να βρούμε την πολιτική συνεκτική ουσία, μετά την αποχώρηση του Αλέξη, περιμένοντας τις πολιτικές διαδικασίες του κόμματος μας».

Στην τοποθέτηση του ο κ. Σπίρτζης πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αναλάβει πρωτοβουλίες «για την συνεργασία και την ένωση του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, με το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αν δεν αποδώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες να ενταχθούμε στο PES».

Είπε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του κόμματος για τα εθνικά, για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό.

Σκληρή κριτική από την «Ομπρέλα» στον Τσίπρα

Με ένα κείμενο με σαφείς αιχμές για τα πεπραγμένα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το 2019 και μετά επανέρχεται η «Ομπρέλα» στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το κείμενο υπογράφεται από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου αλλά εκφράζει τα στελέχη της τάσης «Ομπρέλα» στον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά ασκεί σκληρή κριτική στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«Η ΝΔ κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» διαπιστώνει σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας.

Αναδρομική καταψήφιση – η Ν.Δ. κέρδισε το κέντρο

«Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας που αρνηθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε το 2019 όταν δεν εμβαθύναμε την αναγκαία αυτοκριτική και δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που έδινε για αναστοχασμό το υψηλό ποσοστό του 31,5%. Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη της ΝΔ υπάρχει αναδρομική καταψήφιση πλευρών και της διακυβέρνησής μας» επισημαίνει η μειοψηφία, επισημαίνοντας πως «στις εκλογές δοκιμάστηκε και απέτυχε το πολιτικό σχέδιο της διεύρυνσης του κόμματος όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019». «Η αναγκαία αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε σαφήνεια φυσιογνωμίας, δηλαδή αριστερή φυσιογνωμία. Ανοίγεσαι (και είναι ασφαλώς αναγκαίο) αν ξέρεις ποιος είσαι και το μεταδίδεις με σιγουριά στον άλλον. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε στο κέντρο με γραμμή συντηρητική και ακροδεξιά σε ορισμένα θέματα. Δεν διαπραγματεύτηκε τη φυσιογνωμία της, ακόμα και όταν έκανε πολιτική απεύθυνσης σε ειδικά εκλογικά κοινά», όπως αναφέρεται.

Ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός

Στον αντίποδα, «εμείς παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στο λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μια ολόκληρη δεκαετία! Και πολλοί από αυτούς, όπως ήρθαν, έφυγαν! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αντιστροφή του πολυσυλλεκτισμού. Δώσαμε προς παντού!» τονίζεται στο κείμενο, που διερωτάται: «Χρειάζεται και άλλη απόδειξη φυσιογνωμικής μετάλλαξης; Η οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη καθώς καταβυθιστήκαμε εκλογικά εκεί που είχαμε πλεονέκτημα, στις λαϊκές περιοχές και τη νεολαία».

Αναφερόμενη στα θέματα φυσιογνωμίας, η «Ομπρέλα» παρατηρεί πως «κεντρικό ρόλο κατέχει η καχεκτική οργανωτική δομή, η αποξένωσή μας από τους κοινωνικούς χώρους, εκεί όπου μέσα από συγκρούσεις και συναινέσεις παράγεται η πολιτική και δοκιμάζεται ο “πόλεμος των θέσεων”. Δηλαδή δοκιμάζεται κατεξοχήν ένα αριστερό κόμμα».
Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ…

«Για έλλειψη κοινωνικής γείωσης είχαμε μιλήσει. Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν πρώην ψηφοφόροι ή μέλη του είχαν έρθει πρώτοι και χωρίς τη διαμεσολάβησή τους. Αντιμετωπίσαμε στην πράξη τα μέλη ως ψηφοφόρους και τις οργανώσεις ως άθροισμα βουλευτικών δικτύων. Αυτή η αποξένωση από την κοινωνία μας εμπόδισε να κατανοήσουμε και να προλάβουμε τις αιτίες της εκλογικής κατάρρευσης. Η ηγεσία πορευόταν αυτάρεσκα ως επιτυχής, αισθανόμενη ότι αδικείται από τις δημοσκοπήσεις», σημειώνεται, με αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Ως προς τα μείζονα θέματα φυσιογνωμίας και ταυτότητας, η «Ομπρέλα» σταχυολογεί:

α. Την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκήσαμε συχνά αντιφατική ή και αλλοπρόσαλλη. «Ας θυμηθούμε τις αμφισημίες για το κρίσιμο θέμα της πανδημίας. Αλλά και την αδυναμία να κατανοήσουμε τη σημασία που είχε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που είχε η κυβερνητική πολιτική των PASS. Μια ροπή προς τον καταγγελτισμό, που συχνά κατέτεινε στην προσωποποίηση της αντιπολιτευτικής τακτικής. Αυτή η αντιπολίτευση μας εμπόδισε να αναπτύξουμε τις δικές μας προγραμματικές θέσεις. Για το φορολογικό π.χ. αποφύγαμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα για το αυτονόητο της δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης», τονίζει.

Παλινωδίες και απομόνωση

β. Στο θέμα της απλής αναλογικής. Μια στρατηγική επιλογή της Αριστεράς, την οποία νομοθετήσαμε το 2016, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε. Δεν αναλάβαμε καμιά πρωτοβουλία προγραμματικών συγκλίσεων με κοινωνικούς φορείς και πολιτικά κόμματα, όπως είχαμε αποφασίσει στην ΚΕ τον Οκτώβριο του 2022. Τελικά με παλινωδίες π.χ. “όχι κυβέρνηση μειοψηφίας”, “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, “κυβέρνηση ανοχής”, δημιουργήθηκαν αρνητικές συνθήκες που συνέβαλαν στην απομόνωσή μας προεκλογικά.

Η κατ’ ουσίαν εγκατάλειψη της απλής αναλογικής συνδυάστηκε με την παλινδρόμηση στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, κάτι που ανταποκρινόταν σε άλλες συνθήκες.

«Η στρατηγική της απλής αναλογικής προϋποθέτει τη συγκρότηση συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την αλλαγή στη διακυβέρνηση, στις πολιτικές και στην κοινωνία. Προϋποθέτει την αποδοχή των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και σε μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κινήματα. Το “ριμέικ ΠΑ.ΣΟ.Κ.” δεν απαντά στη συνεργασία που είναι αναγκαία, καθώς η συνθετότητα των νέων προκλήσεων προϋποθέτει εξαντλητική προσπάθεια για συναινέσεις στην κοινωνία και την πολιτική, αλλά και συγκρούσεις με τα αντίπαλα κοινωνικά συμφέροντα και ιδεολογίες» σημειώνει η μειοψηφία, καταλήγοντας πως «μετά τις Εκλογές του 2019 προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με την κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες».

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει απολέσει επί του παρόντος, το αυτονόητο της κυβερνησιμότητας. Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στη συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος.

Ευθύνη όλων μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος. Χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μάχες μηχανισμών», καταλήγει.

 

Διαβάστε επίσης: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Παραίτηση Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία