Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή κατά την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, το ένα από τα τρία μνημόνια θα το υπογράψει ο γνωστός πολέμιος της συμφωνίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα τρία μνημόνια που θα συζητηθούν δύο ημέρες στις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια αναμένεται να κυρωθούν στο κοινοβούλιο αφορούν:

-Την «Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης»

-Την «Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία»

-Την «Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» από ελληνικά αεροσκάφη»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ άφησε «αιχμές» για την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας: «Είμαι χαρούμενος που η χώρα μου συνεχίζει να υποστηρίζει τη χώρα σου και τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της. Σήμερα όχι μόνο τη σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, πέρα από την ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει, να τοποθετηθούν από το βήμα της Βουλής και όσοι συμφωνούν (συνήθως στις κυρώσεις συμφωνιών διατυπώνονται μόνο οι διαφωνίες), αφού αυτή ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε και με την κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας που όπως φαίνεται… ανυπομονεί να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ; Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου «οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την υποκρισία των στελεχών της κυβέρνησης, που προεκλογικά επένδυσαν στην πατριδοκαπηλία, φόρεσαν «περικεφαλαίες» και κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που έλεγαν πως δεν θα τηρήσουν και τώρα ετοιμάζονται να την ψηφίσουν, σημειώνοντας πως είναι συμφέρουσα για τη χώρα μας».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν πως μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αφού όπως σημειώνουν είτε «θα διαπιστώσει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης τα προεκλογικά ψέματα της Νέας Δημοκρατίας», είτε σε περίπτωση που κάποια στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ψηφίσουν τελικά «όχι» θα δημιουργηθεί αυτομάτως θέμα πειθαρχίας στο κόμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Όπως και να έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως θα είναι ξεκάθαρα μια «win –win» εξέλιξη.     

reader.gr