ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο – «ταφόπλακα» του περιβάλλοντος

Την άμεση απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου θα ζητήσουν σήμερα στις 6 το απόγευμα περιβαλλοντικά κινήματα και δεκάδες συλλογικότητες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κλιμακώνουν τις δράσεις τους τα περιβαλλοντικά κινήματα και δεκάδες συλλογικότητες από ολόκληρη τη χώρα για την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη που φέρνει αύριο προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα, μέρα που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή, στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα μπροστά στη Βουλή και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές.

Όπως ανέφερε η «Αυγή της Κυριακής», το νομοσχέδιο υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» διαλύει το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, τις οποίες ανοίγει σε ασύμβατες και βαριές δραστηριότητες, ευτελίζει έως εξαφανίσεως τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου έργων και δραστηριοτήτων, μετατρέπει σε λάστιχο τα επίπεδα και τις κατηγορίες στην πυραμίδα του χωρικού σχεδιασμού, θέτει εν αμφιβόλω τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

Κυρίως φαίνεται να εξυπηρετεί την παρασιτική τρόικα εσωτερικού και τα «θέλω της», προ του 2015, αλλά και ποικιλώνυμα συμφέροντα. Από την Ελληνικός Χρυσός, με την κατάργηση της αδειοδότησης, στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της, την απελευθέρωση του αριθμού των ξενοδοχειακών κλινών σε Μεταξουργείο και Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας, έως την τακτοποίηση εγκαταστάσεων ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στη Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του όρους Αιγάλεω.

«Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποσαθρώνει πλήρως την προστασία στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000» τονίζουν η Ελληνική Ορθολογική Εταιρία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Περιβαλλοντικής.

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για ένα καίριας σημασίας νομοθέτημα, καθώς –πλέον των αλλαγών που επιφέρει στη διαδικασία αδειοδότησης έργων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο– αλλάζει άρδην την περιβαλλοντική προστασία της χώρας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και δη προς το χειρότερο.

Την ίδια στιγμή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν από κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, οι ευρωβουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Συγκεκριμένα ρωτούν την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τις για τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία και αν αυτές συνάδουν με την εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου και συγκεκριμένα αν συμφωνούν οι παραπάνω ρυθμίσεις με τους στόχους και τις προβλέψεις των αντίστοιχων οδηγιών.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Δύναμη Ζωής, η Ανοιχτή Πόλη και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για οικολογικό πραξικόπημα, που παραβιάζει την δημοκρατία, επαναφέρει μνημονιακές ρυθμίσεις και αντίκειται στην διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία» τονίζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Για ένα σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι δεν μπορεί να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» πρωθυπουργού.

Η Δύναμη Ζωής λέει “όχι” στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη που «καταστρέφει το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο που καταργεί το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος,  που ανοίγει το δρόμο στην καταστροφή της φύσης, που αφήνει απροστάτευτες τις περιοχές natura, στο όνομα μιας… αβίωτης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος. Να μην επιτρέψουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση «προτάσσει την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού συμφέροντος σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας» ζητά η Ανοιχτή Πόλη και δίνει σήμερα ραντεβού στις 6 μ.μ. στη συμβολή Όθωνος και Αμαλίας, «με το πανό και τη μαχητικότητά μας. Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αντιστεκόμαστε σε σχεδιασμούς που υπονομεύουν το περιβάλλον και τις ζωές μας».

avgi.gr