Συγκίνησε ο επικήδειος του Περιφερειάρχη για τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανό (Video)

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου εψάλη σήμερα το μεσημέρι, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανού. Παρέστησαν Αρχιερείς, βουλευτές, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Ο μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός εκοιμήθη στα 91 του χρόνια. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και κατά διαστήματα νοσηλευόταν.

Τις τελευταίες ημέρες του τις πέρασε στο Γηροκομείο στην Γαστούνη στο οποίο επέλεξε να διαμένει μετά την παραίτησή του. Το βράδυ της Τρίτης 21/02 άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μπαχό, που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ιεράρχης είχε πάρει θέση σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούσαν την κοινωνία με τελευταίο το θέμα των εμβολιασμών στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ως μητροπολίτης Ηλείας, είχε δώσει μάχη ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί και ιερείς να ακολουθήσουν τις συμβουλές των γιατρών.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932 όπου τελείωσε το δημοτικό Σχολείο. Το 1946 εγγράφεται στην εκκλησιαστική σχολή Κορίνθου και το 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε επί 30 μήνες στο στρατό ξηράς και στην αεροπορία, ως έφεδρος ανθυποσμηναγός. Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός στην Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και μετονομάζεται. Την 20η Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος και αργότερα Αρχιμανδρίτης.

Τον Οκτώβριο του 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Συγκινητικός ήταν ο επικήδειος λόγος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη για τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανό:

Αγαπημένε μας Πατέρα και πολυσέβαστε Ιεράρχη μας.

Διήνυσες μία μεγάλη πορεία επί Γης και ο Θεός προνόησε προτού σε πάρει κοντά του, να έχεις τιμηθεί από όλους.

Και σε προσκάλεσε κοντά του τώρα, προκειμένου να διανύσεις στο δικό του πλευρό την Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή και να γιορτάσεις στον προορισμό της αιώνιας ζωής την Ανάσταση που πλησιάζει.