Συλλήψεις και ξύλο στα Προπύλαια (Photos)

Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το κέντρο της Αθήνας, με τουλάχιστον 30 προσαγωγές στα Προπύλαια και τους γύρω δρόμους, αλλά και εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών κατά του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και δυνάμεων των Μ.Α.Τ. 

Κατά τη διάλυση της πορείας για το νομοσχέδιο αρκετοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών, με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και προχώρησαν σε χτυπήματα με τα γκλοπ, ενώ πλέον η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική και τα επεισόδια έφτασαν με κυνηγητό από το Σύνταγμα στα Προπύλαια και μέχρι την Ομόνοια και την Πατησίων. Η κατάσταση ηρέμησε περίπου στις 16:30 και τα επεισόδια έληξαν.

Η ομάδα ΔΡΑΣΗ κυνήγησε ομάδα των ατόμων στην οδό Ρήγα Φεραίου πλησίον του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις με αίτημα να μην ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας, με φωτιές και χημικά να έχουν «καλύψει» την περιοχή:

Στιγμιότυπα από το κυνηγητό και τις προσαγωγές των δυνάμεων της Αστυνομίας:

Νωρίτερα επικράτησε ένταση και έξω από τη Βουλή, καθώς διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες κάνουν χρήση χημικών. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος και κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να σπάσουν την αλυσίδα που είχαν δημιουργήσει οι αστυνομικοί μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Προηγουμένως, περισσότεροι από 5.000 εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης μαθητές και εργαζόμενοι στα Α.Ε.Ι. Λόγω της συγκέντρωσης, οι δρόμοι του κέντρου της πρωτεύουσας έχουν κλείσει.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) και όριο φοίτησης στα Α.Ε.Ι., μεταξύ άλλων.

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης – zougla.gr