Συμβίωση προβάτων με βοοειδή | Όλοι κερδίζουν …και κυρίως ο Κτηνοτρόφος!

Ο συνδυασμός βοοειδών και προβάτων σε ενιαία εκμετάλλευση αυξάνει το συνολικό επίπεδο παραγωγής, ενώ μειώνει το επίπεδο χρήσης των εισροών (συμπυκνώματα, αντιπαρασιτικά) για τα πρόβατα.

Αυτό, μάλιστα, καθιστά δυνατή την αύξηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων, αλλά και τη μείωση του επιπέδου ανταγωνισμού μεταξύ ζώων και ανθρώπων για πόρους τροφίμων.

Η προώθηση της βιοποικιλότητας εντός των αγροοικοσυστημάτων είναι μια αρχή που προτάθηκε από την αγροοικολογία. Η συσχέτιση πολλών ζωικών ειδών είναι μία από τις παραλλαγές της, η οποία δοκιμάστηκε για να αυξήσει τη συνολική πολλαπλή απόδοση του συστήματος αναπαραγωγής.

Για αυτήν τη μελέτη επιστήμονες από το UMRH και το UE Herbipole συνδύασαν πρόβατα με βοοειδή (40-60 % των Μονάδων Κτηνοτροφίας -LU- αντίστοιχα) σε σύστημα θηλαστικών μικτών βοσκοτόπων -MIX- και συνέκριναν την απόδοση με εκείνη ενός εξειδικευμένου συστήματος βοοειδών -BOV- ή ενός εξειδικευμένου συστήματος αιγοπροβάτων -OV-.

Και τα τρία συστήματα διεξήχθησαν σε αγροκτήματα με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Οι επιφάνειες αποτελούνταν αποκλειστικά από μόνιμα λιβάδια. Οι γεννήσεις γίνονταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα μοσχάρια ανατράφηκαν σε βοσκότοπο από την ηλικία των 3 μηνών μέχρι τον απογαλακτισμό τον Οκτώβριο, ακολούθησε πάχυνση σε στεγασμένα κτίρια, μέχρι τη σφαγή σε ηλικία 12-15 μηνών.

Διαβάστε περισσότερα στο e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Ελιές: Προστασία από Κηκιδόµυγα, Μαργαρόνια και Ρυγχίτη