Σε «συναγερμό» παραμένει η Κυβέρνηση – Οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία

Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα η κυβέρνηση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Ποιοι είναι οι επόμενοι περιορισμοί που εξετάζονται. «Κλειδώνουν» σήμερα οι λεπτομέρειες για τα σχολεία.

Ορατό παραμένει ανά πάσα στιγμή το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα όσο ο κορωνοϊός «απελαύνει».

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, οι επιλογές της κυβέρνησης, αναλόγως των εισηγήσεων των ειδικών επί της υγείας, μοιάζουν με μια βεντάλια που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες εν μέσω και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως είπε και τεκμηρίωσε με στατιστικά στοιχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η ανησυχία εξακολουθεί να είναι έκδηλη.

Τροφοδοτείται δε κυρίως από την ποιοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, με έμφαση στην αύξηση όχι μόνο των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις Μ.Ε.Θ. και το μέσο όρο ηλικίας, ο οποίος είναι κατά πολύ χαμηλότερος εν συγκρίσει με το πρώτο κύμα του Μαρτίου-Απριλίου.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καθημερινών τεστ, με το μέσο όρο να ξεπερνά τις 10.000. Τούτη είναι και μία από τις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης για την ανάσχεση του ιού, μαζί με την αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Δεν θεωρείται τυχαίο π.χ. ότι αποφασίστηκε η υποχρεωτική διενέργεια τεστ στους εργαζομένους των Μέσων Μεταφοράς που επιστρέφουν από τη θερινή τους άδεια, ενώ αντίστοιχο πρωτόκολλο θα ισχύσει και για τους εργαζομένους στα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται
Από εκεί και πέρα, τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται δεν περιλαμβάνουν ασφαλώς το καθολικό lockdown, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο εξετάζονται αντίστοιχες επιλογές εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Επίσης, το αυστηρό ωράριο σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποτελεί μια λύση που η εφαρμογή της εξαπλώνεται, ενώ η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί βασική επιλογή στο «οπλοστάσιο» των πρόσθετων μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Ούτως ή άλλως, αυτό που επισημαίνεται από αρμόδια χείλη είναι πως σημασία έχει η τήρηση των μέτρων και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στη χαλάρωση που επικρατεί και όχι στον τουρισμό, αφού τα «εισαγόμενα» κρούσματα είναι ελάχιστα αναλογικά με το σύνολο.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, ν’ απαντήσει στις συνωμοσιολογικές θεωρίες και τα λοιπά… «καινά δαιμόνια», η Ν.Δ. κάλεσε τα στελέχη της ν’ αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία τους με μάσκα, ενώ ο γραμματέας της Ν.Δ., Γιώργος Στεργίου άφησε αιχμές κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους υπαινιγμούς και τα σχόλια στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων, τις οποίες θα παρουσιάσει αναλυτικά την ερχόμενη Δευτέρα η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια στον Alpha, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, σε πλήρη σύνθεση και χωρίς εκ περιτροπής διδασκαλία ή άλλα μέτρα πλην της χρήσης μάσκας, των αποστάσεων και των χωριστών διαλειμμάτων, όπως λέγεται από την κυβέρνηση ότι εισηγήθηκαν οι επιδημιολόγοι.

newsit.gr