Συνάντηση της Επιτροπής Αροτραίων της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον Γ. Γεωργαντά

Το μεσημέρι της Τρίτης (04/04) Συνεταιρισμοί – Μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποιήσαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από μείζονα θέματα που αφορούν τις αροτραίες καλλιέργειες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας ‘‘Η Ένωση’’, κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, ο Διευθυντής του Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας ‘‘Η Ένωση’’, κ. Ραλλούσης Ραλλούσης, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Επαρχίας Φαρσάλων, ‘‘Ο Ενιπέας’’, κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Β’ Α.Σ. Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, κ. Βασίλειος Κουκουρίκης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Α.Σ. Ορχομενού, κ. Ιωάννης Ζαννιάς, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σίνδου Α, κ. Χρήστος Τσομπάνος, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ‘‘ΘΕΣγη’’, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος και Βαγγέλης Παναγιώτου, Αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ο «ΕΝΙΠΕΑΣ», κ. Κωνσταντίνος Ζάντζας.

Βρισκόμενοι προ των πυλών των εκλογών ο Υπουργός έκανε έναν απολογισμό τονίζοντας πως σε μία δύσκολη χρονιά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, κατάφερε να δημιουργήσει μία δίοδο επικοινωνίας με τους παραγωγούς και πως μελλοντικός στόχος του υπουργείου είναι οι αποζημιώσεις να μπουν σε μία νέα βάση και να καθορίζονται βάσει ζημίας και τζίρου.

Αρχικά, ο κ. Κουμπρίδης μίλησε για τις εξελίξεις στην αγορά φυτών μεγάλης καλλιέργειας της μεγαλύτερης ομάδας καλλιεργειών στη χώρα με πλέον των 12 εκατ. στρεμμάτων, και για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, έτσι ώστε να μη μεταφερθεί η ζημιά του μεγάλου κόστους παραγωγής αποκλειστικά στους παραγωγούς.

Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία Δημοπρατηρίων Πώλησης στα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης για την επίτευξη καλύτερων τιμών στην πώληση, πρόταση που βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ο υπουργός.

Στη συνέχεια, προτάθηκε να εισαχθεί ο ηλίανθος στα Οικολογικά Σχήματα, καθώς πρόκειται για μία ξηρική καλλιέργεια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση του νερού.

Επιπρόσθετα και αναφορικά με τα Οικολογικά Σχήματα, ο κ. Ζαννιάς μίλησε για τη σημασία της Αναγεννητικής Γεωργίας, προτείνοντας την ένταξή της σε αυτά. Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε πως τα Οικολογικά Σχήματα δεν είναι δεσμευτικά, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια είναι μεταβατικά, οπότε μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, εκδηλώνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του ιδίως για την πρόταση της Αναγεννητικής.

Επιπλέον, ο κ. Κεσκίνογλου έθιξε το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων και των Τ.Ο.Ε.Β. και τη δυνατότητα συμψηφισμού με το net-metering, την εκχώρηση της πληρωμής στην τράπεζα για την αποπληρωμή του δανεισμού εγκατάστασης. Ζήτησε την αύξηση της εγκατάστασης ισχύος των Α.Π.Ε. σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν οι Τ.Ο.Ε.Β. και οι κοινότητες. Με τη σειρά του, ο κ. Καραΐσκος στάθηκε στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων στα όσπρια, θέτοντας και το πρόβλημα του κόστους άρδευσης και του ελλείματος νερού, σημειώνοντας την έλλειψη χρηματοδότησης σε εξοπλισμό άρδευσης. Αναδείχθηκε το θέμα της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και τα προβλήματα που είχαν προκύψει από τη μη πληρωμή σημαντικού αριθμού βαμβακοπαραγωγών και ειδικά όσων είναι οργανωμένοι σε ομάδες. Δόθηκε η απάντηση ότι η πληρωμή των υπολοίπων θα γίνει άμεσα.

Ως προς τη δανειοδότηση της παραγωγής και το Ο.Σ.Δ.Ε. του 2023, ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένεται η έκδοση της Κάρτας Αγρότη μέσα στο προσεχές διάστημα και θα ξεκινήσει βάσει του προηγούμενου Ο.Σ.Δ.Ε. Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως οι Τράπεζες θα δώσουν χαμηλότερα δάνεια λόγω των Οικολογικών Σχημάτων, όμως θα είναι διαθέσιμο το ”Ανοιχτό Δάνειο” για όποιον επιθυμεί κάτι παραπάνω.

Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έχει τελικά προσδιοριστεί, η μοριοδότηση εμποδίζει την πρόσβαση και την ένταξη των καλλιεργητών αροτραίων, ενώ έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε επενδύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, ιδίως όσων επιθυμούν να ενταχθούν με Α.Π.Ε. Ειδικότερα, ειπώθηκε η αφαίρεση των όρων σύνδεσης, ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν.

Παράλληλα, όμως, ανέφερε πως αν και δεν μπορεί να δοθεί παράταση στις υποβολές για πάνω από 15 ημέρες, θα μπορούσε να δοθεί μία μεγαλύτερη προθεσμία μόνο για τους ως άνω όρους.

Τέλος, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αναμένεται η επικαιροποίηση του χάρτη 2023- 2027 που αφορά τις ευπρόσβλητες περιοχές σε νιτρικά για να μπορούν έγκαιρα οι παραγωγοί να ελέγχουν την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση αραβοσίτου.

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζει να «οργώνει» την Αιτωλοακαρνανία η Χριστίνα Σταρακά (Video)