Συνάντηση Μηταράκη με την «Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  είχε διαδικτυακή συνάντηση με την «Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού», στην οποία συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές, εθελόντριες και εθελοντές του Χαμόγελου του Παιδιού. Παρών στη συζήτηση και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.  

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  είχε διαδικτυακή συνάντηση με την «Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού», στην οποία συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές, εθελόντριες και εθελοντές του Χαμόγελου του Παιδιού. Παρών στη συζήτηση και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Υπουργό και του παρέδωσαν ψήφισμα με τέσσερις βασικούς άξονες: Την παροχή ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις οικογενειακές επανενώσεις και την ενσωμάτωση των γονέων στην κοινωνία, κυρίως μέσω της εργασίας.

«Οι προτάσεις σας μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους, είναι στη σωστή κατεύθυνση και βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά να βρουν το δικό τους δρόμο» ήταν η απάντηση του κ. Μηταράκη.

Σχετικά με το ψήφισμα των παιδιών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα θέματα που τέθηκαν «μας κάνει πολλούς που ασχολούμαστε με τα κοινά να επιστρέφουμε σε αυτό που ονομάζουμε βασικές προτεραιότητες» και συνέχισε: «Φέτος, έχουμε διπλασιάσει τις αποφάσεις ασύλου που έχουμε εκδώσει. Πλέον δεν θα υπάρχει αναμονή στην έκδοση νέων αποφάσεων. Όσοι έρχονται στη χώρα μας σε διάστημα έξι μηνών θα έχουν μία τελική απόφαση. Η ταχύτατη έκδοση αποφάσεων ασύλου είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Να μπορούμε να απαντήσουμε γρήγορα σε αυτούς που έφτασαν στην χώρα για το αν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή όχι, ώστε να περιορίσουμε την τραυματική περίοδο της αναμονής».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στο αίτημα των παιδιών για ενσωμάτωση στην εργασία. «Το κράτος πρέπει να είναι πάντα παρόν να βοηθάει αλλά όχι να υποκαταστήσει την ατομική δυνατότητα και προσπάθεια. Η ενσωμάτωση είναι στόχος μας, η οποία υλοποιείται μέσω του ολιστικού προγράμματος “HELIOS”. Αναγνωρίζω βέβαια ότι σε συνθήκες πανδημίας στον τομέα της εργασίας, είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά. Το 2021 θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο για την διευκόλυνση τους στην αγορά εργασίας» σημείωσε.

«Στο ελληνικό αξιακό σύστημα είναι απόλυτα δεδομένη η εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», είπε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών είναι βασική κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού, της Ανθρωπότητας. «Η πανδημία μας δυσκολεύει στα πάντα, μας δυσκολεύει στο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, στην εκπαίδευση, στην εργασία. Και αυτό έχει μία μεγαλύτερη επίπτωση στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι σε συνθήκες καραντίνας μαζί με την οικογένεια σου στο σπίτι σου, είναι πολύ διαφορετικό να βρίσκεσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια σου».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο αντικατάστασης των παλιών δομών με νέες – όπως ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σε Σάμο, Λέρο και Κω – οι οποίες θα διαθέτουν περισσότερο ωφέλιμο χώρο ανά διαμένοντα και παιδί, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εκπαίδευσης, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

«Εκτός από τις 39 δομές που λειτουργούν στην χώρα, υπάρχουν ακόμα μικρές δομές και ξενώνες που ζουν ασυνόδευτα παιδιά, κάτω από 18 ετών, και ήρθαν μόνα τους στη χώρα είτε χωρίς συγγενείς είτε με συγγενείς που έφυγαν. Για αυτά τα παιδιά, η πολιτεία, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, την Ε.Ε, σε αυτούς τους ξενώνες, έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει κοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, ώστε αυτά τα παιδιά μετά την ενηλικίωση τους να μπορούν να πατήσουν στα πόδια τους», κατέληξε.