Οι Συνεταιρισμοί χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο

Στις 1 Ιουλίου, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, όπως έχει καθιερωθεί, οι συνεταιρισμοί σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών (#CoopsDay).

Λειτουργώντας σε όλο τον κόσμο, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, οι συνεταιρισμοί έχουν αποδείξει ότι είναι πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις από τον μέσο όρο.

Ενθαρρύνουν την οικονομική συμμετοχή, καταπολεμούν την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια, διατηρούν χρηματοοικονομικά κεφάλαια στις τοπικές κοινότητες, χτίζουν ηθικές αλυσίδες αξίας και, βελτιώνοντας τις υλικές συνθήκες και την ασφάλεια των ανθρώπων, συμβάλλουν στην ειρήνη.

Το Συνεταιριστικό Κίνημα

Οι Συνεταιρισμοί έχουν αναγνωριστεί ως ενώσεις και επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά τη ζωή τους, ενώ συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πρόοδο της κοινότητας και του έθνους τους. Το Συνεταιριστικό Κίνημα έχει επίσης αναγνωριστεί ως ξεχωριστός και κύριος ενδιαφερόμενος τόσο στις εθνικές όσο και στις διεθνείς υποθέσεις.

Το μοντέλο ανοιχτής ιδιότητας μέλους των συνεταιρισμών παρέχει πρόσβαση στη δημιουργία πλούτου και στην εξάλειψη της φτώχειας.

Αυτό προκύπτει από τη συνεταιριστική αρχή της οικονομικής συμμετοχής των μελών: «Τα μέλη συνεισφέρουν δίκαια και ελέγχουν δημοκρατικά το κεφάλαιο του συνεταιρισμού τους». Επειδή οι συνεταιρισμοί είναι ανθρωποκεντρικοί, όχι κεφαλαιοκεντρικοί, δεν διαιωνίζουν, ούτε επιταχύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων και διανέμουν τον πλούτο με πιο δίκαιο τρόπο.

Οι Συνεταιρισμοί προωθούν επίσης την εξωτερική ισότητα. Καθώς βασίζονται στην Κοινότητα, δεσμεύονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους – περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Αυτή η δέσμευση μπορεί να φανεί στην υποστήριξή τους για κοινοτικές δραστηριότητες, στην τοπική κατανομή προμηθειών προς όφελος της τοπικής οικονομίας και στη λήψη αποφάσεων που φέρουν θετικό αντίκτυπο στις κοινότητές τους.

Παρά την εστίασή τους στην τοπική κοινότητα, οι συνεταιρισμοί φιλοδοξούν επίσης να φέρουν τα οφέλη του οικονομικού και κοινωνικού τους μοντέλου σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να διέπεται από ένα σύνολο αξιών, όπως αυτές του συνεταιριστικού κινήματος. Διαφορετικά, δημιουργεί περισσότερες ανισότητες και υπερβολές που το καθιστούν μη βιώσιμο.

Το Συνεταιριστικό Κίνημα είναι άκρως δημοκρατικό, τοπικά αυτόνομο, αλλά διεθνώς ολοκληρωμένο.

Είναι μια μορφή οργάνωσης προσώπων, ενώσεων και επιχειρήσεων, όπου οι ίδιοι οι πολίτες βασίζονται στην αυτοβοήθεια και τη δική τους ευθύνη για την επίτευξη στόχων που περιλαμβάνουν όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, όπως η υπέρβαση της φτώχειας, η εξασφάλιση παραγωγικής απασχόλησης και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης.

Μπορείτε να δείτε τις 7 Συνεταιριστικές Αρχές πιέζοντας ΕΔΩ και προηγούμενη ανάρτησή μας για την «ταυτότητα» του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου ΕΔΩ

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Όσα θα ισχύσουν στη νέα προκήρυξη