Αλλάζει ο χάρτης των συντάξεων καθώς από τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προβλέπει αυξήσεις για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σε δύο στάδια προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι. Στο τέλος του επόμενου μήνα, με τις συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016. Στο τέλος Απριλίου, με τις συντάξεις του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και εφόσον η αύξηση που δικαιούνται υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό τους.

Οι αυξήσεις οφείλονται στα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και στην αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο νέος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να δικαιούνται τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά που προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Πρόκειται για περίπου 185.000 συνταξιούχους οι οποίοι δικαιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους έως 11,8% λόγω των νέων υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν 30ετία αλλά και για τη μείωση του πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται!

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Σύμφωνα με το νεότερο χρονοδιάγραμμα – το οποίο έως τώρα έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές -, η καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις και των αναδρομικών που προκύπτουν αναμένεται να γίνει ως εξής:

  • Με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου θα δοθούν οι αυξήσεις σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 και έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω.
  • Με τη σύνταξη του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους. Δηλαδή σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13/5/2016 και είχαν 30 και περισσότερα έτη ασφάλισης. Προϋπόθεση για να λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους είναι το ποσό της αύξησης που προβλέπεται να υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που τους είχε υπολογιστεί με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο (νόμος Κατρούγκαλου). Η συγκεκριμένη κατηγορία, με τη σύνταξη του μηνός Μαΐου, θα λάβει και τα αναδρομικά που προκύπτουν.
  • Η πληρωμή των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Ετσι, τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από 1/1/2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν όσοι συνταξιοδοτούνται με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ τον μήνα και 40 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νέου νόμου, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 61%) αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του προηγούμενου νόμου (ποσοστό αναπλήρωσης 54%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Πάντως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) καθώς και οι στρατιωτικοί. Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης των ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών προσαυξάνονται πέραν των νέων ποσοστών κατά 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Για τις συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών κατά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης καθιερώνονται αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης πέραν των νέων ποσοστών για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας μετά το 45ο. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης μετά το 45ο ανέρχεται σε 1,5% – επιπλέον του 0,5% – και διαμορφώνεται συνολικά σε 2% για κάθε έτος πέραν του 45ου.

Παράλληλα, χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από τον Μάιο του 2016 θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ωστόσο, αυξήσεις στο καθαρό ποσό αναμένεται να έχουν:

  • Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Η αύξηση που θα λάβουν θα είναι κατά μέσο όρο 30 ευρώ. Ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ που θα καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η αύξηση που προκύπτει είναι 100 ευρώ, για το 2021 θα πάρουν 20 ευρώ και αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.
  • Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά. Οι συγκεκριμένοι δικαιούνται μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η αύξηση είναι 100 ευρώ, για το 2021 θα πάρουν 20 ευρώ και αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι διπλή αύξηση στις συντάξεις και διπλά αναδρομικά σχεδιάζεται να λάβουν έως τον Απρίλιο χιλιάδες συνταξιούχοι, επίσης λόγω του νέου ασφαλιστικού νόμου. Πρόκειται για την κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται. Η κατηγορία αυτή, εκτός από τις αυξήσεις και τα αναδρομικά (από τον Οκτώβριο του 2019), θα λάβει και την αύξηση από τη μείωση του πέναλτι (από το 60% στο 30%) με αναδρομικά, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από τον Μάρτιο του 2020.