Σύντομα οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς στα παιδιά

Συντετριμμένη εμφανίστηκε η Μαρία Θεοδωρίδου ανοίγοντας την ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του εμβολιασμού στην Ελλάδα. «Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας που έφυγε από τη ζωή λόγω του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία που εμφανίστηκε μετά από το εμβόλιο της AstraZeneca».

 Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στους παράγοντες που συνεκτιμούνται σχετικά με την έγκριση εμβολίων για παιδιά. «Οι παράγοντες που συνεκτιμούνται για την έγκριση του εμβολίου είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο. Ο κορονοϊός έχει ήπια πορεία στα παιδιά. Τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά εν καιρώ επιδημίας. Τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό για την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα. Την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς. Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι ο πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να προχωρήσει σε πρόταση που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

«Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο τα αυξημένου κινδύνου παιδιά»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για σύσταση του εμβολίου για τα παιδιά από την ελληνική επιτροπή δεν είναι μεταφορά εκείνης του EMA που μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα το ενέκρινε. Ανέφερε σχετικά: «Η απόφαση ότι θα εμβολιαστούν τα 12-15 δεν έχει παρθεί. Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι όλα. Τις ανησυχίες των γονιών τις λαμβάνουμε υπόψη ιδιαίτερα οι παιδίατροι που ξέρουμε ότι τους γονείς πρέπει να ενημερώσεις σωστά γιατί αυτοί θα δώσουν τη συναίνεσή τους. Η δική μας δεν είναι μεταφορά της έγκρισης του EMA είναι αντικείμενο κάθε χώρας ξεχωριστά».

Ενημερώνοντας σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «Έχουν πραγματοποιηθεί 70.000 εμβολιασμοί σήμερα, περιμένουμε να κλείσουμε λίγο πάνω από τις 100.000. Το 34,5% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση. 19,4% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του».

Παράλληλα αν΄έφερε ότι δεν υπάρχει κάποια τάση ακυρώσεων εξαιτίας των λιγοστών περιπτώσεων σοβαρών παρενεργειών. «Δεν φαίνεται στο σύστημα να έχουμε μεγάλη τάση. Αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση συνεχίζουν και κάνουν και τη δεύτερη δόση».

dikaiologitika.gr