Σύσκεψη του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμου για την λήψη μέτρων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

Την Πέμπτη 25 Μαΐου έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Θέρμου, σύσκεψη με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές, ώστε να καθοριστούν οι δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας και ο χρόνος υλοποίησής τους.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος Θέρμου Παναγιώτης Καλογερής, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου Αστυνόμος Α’ Αλέξιος Αντωνίου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θέρμου Πυραγός Αλέξανδρος Θεοδωρόπουλος, ο Δασοπόνος του Δασονομείου Θέρμου Σάββας Αυγέρης, ο Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Απόστολος Τσινιάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θέρμου Κων/νος Παπαθανασόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κων/νος Αναγνωστάκης και το Μέλος της Ομάδας Εθελοντών Θέρμου Θωμάς Σύρρος.

Στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων με βαρύτητα στην πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς και στην ενημέρωση των κατοίκων ώστε οι ίδιοι να καταστούν οι καλύτεροι φύλακες των επικίνδυνων περιοχών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σωστή ενημέρωση με στόχο την απάλειψη  της κακής νοοτροπίας των εμπρησμών που αποσκοπούν στη δημιουργία βοσκοτόπων, καθώς όταν μία περιοχή κηρυχθεί αναδασωτέα απαγορεύεται η βόσκηση και οι παραβάτες τίθενται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Τονίστηκε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να περιοριστούν τα ακαθάριστα οικόπεδα που αποτελούν πηγή κινδύνων και να συντηρηθεί το οδικό δίκτυο σε ικανοποιητικό βαθμό για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε όλες τις περιοχές σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα όπως το Κουρί, η Κ. Χρυσοβίτσα, η Ανάληψη, το Καλούδι, το Λευκό, η Μυρτιά και άλλες.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Θέρμου επισήμανε ότι από την πλευρά του Δήμου θα γίνει το καλύτερο δυνατό σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του, ώστε να υπάρχει η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Θα υποβληθεί αίτημα για την περαιτέρω ενίσχυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θέρμου, έχει γίνει ήδη η προμήθεια δεξαμενής που θα τοποθετηθεί πάνω σε αυτοκίνητο του Δήμου και θα υπάρχει σε διαθεσιμότητα πρόσθετος εξοπλισμός όπως πριόνια και άλλα εργαλεία χρήσιμα στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εντόπιων δυνάμεων, με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην επικοινωνία. Ενημέρωσε δε ότι θα τοποθετηθούν από τον Δήμο Θέρμου κρουνοί κοντά στην Ι. Μ. Μυρτιάς, την Ι. Μ. Αγίου Ιω. Προδρόμου Ανάληψης και την Ι. Μ. Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, για προστασία των Ι. Μονών. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής όπου κυριαρχεί η βλάστηση από Πλατάνια και άλλα μοναδικά είδη δέντρων, πολύτιμων για την περιοχή.