Τι συζήτησαν στο Χαλκιόπουλο οι Δήμαρχοι για την άρση της απομόνωσης της Νότιας Πίνδου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου  με επιτυχία, στο Χαλκιόπουλο, έπειτα από κοινή πρωτοβουλία των Δημάρχων Αγράφων, Αμφιλοχίας και Αργιθέας και με πρόσκληση του Δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση, διευρυμένη συνάντηση αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο την άρση της απομόνωσης της Νότιας Πίνδου και την σύνδεσή της με την Ιόνια Οδό και τις αγορές.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν αυτή την συνάντηση αναλύοντας διεξοδικά τα χαρακτηριστικά της Νότιας Πίνδου σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγική φυσιογνωμία της και τις δημόσιες υποδομές. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση και στις νέες μορφές επενδύσεων που μπορούν να τονώσουν την περιοχή όπως ενεργειακές επενδύσεις, ειδικός θεματικός τουρισμός, καινοτομία και νεανική επιχειρηματικότητα, που σήμερα η οδική δυσχέρεια τις εμποδίζει. Ο κ. Κοιμήσης έθεσε για μία ακόμη φορά τη θεσμοθέτηση ειδικού τοπικού αντισταθμίσματος για επενδύσεις που αξιοποιούν τους τοπικούς φυσικούς πόρους κάθε μορφής.

O Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής τόνισε την μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης οδικής σύνδεσης για την περιοχή των Αγράφων και τη διέξοδό της στην Ιονία ενώ ο Δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας με την ιδιότητα και του Προέδρου του Δικτύου Πίνδος στο οποίο οι τρεις Δήμοι είναι μέλη, υπογράμμισε ότι η από κοινού επιδίωξη της σύνδεσης της Νότιας Πίνδου ενισχύει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.

Στην συνάντηση μετείχαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και Π.Ε Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου ως εργαλείου ανάπτυξης της ευρύτερης ορεινής επικράτειας της Νότιας Πίνδου, ενώ έκαναν αντιστοίχως εκτεταμένη αναφορά για τις επισκευαστικές εργασίες, στη γέφυρα Αυλακίου, που υπογράφεται την προσεχή εβδομάδα η σύμβαση ανάθεσης, καθώς και για τη νέα γέφυρα που θα διασυνδέει την Ευρυτανία με την Αιτ/νία, κοντά στη γέφυρα Τέμπλας, έργο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έναρξης της κατασκευής. Με τα δύο αυτά έργα εξασφαλίζονται δύο βασικοί κρίκοι – σύνδεσμοι επικοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή που διασχίζει ο Αχελώος ποταμός. Στην συζήτηση έγιναν αναφορές στα διατιθέμενα χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ κρίθηκε σκόπιμο να χρηματοδοτηθεί αναγνωριστική μελέτη σκοπιμότητας εγκαρσίου άξονα της χώρας από Αμφιλοχία προς Βόλο, λαμβάνοντας υπ’ όψη της υφιστάμενες οδικές υποδομές, ο οποίος και θα διευκολύνει την επικοινωνία στο κεντρικό ορεινό τμήμα.
Πέραν των προαναφερόμενων στην συνάντηση έλαβαν μέρος οι αντιδήμαρχοι Αγράφων: Απ. Μάκκας, Λ. Τελώνης Γρ. Παπαθανάσης, Αμφιλοχίας: Χ. Ζάγκας, Ν. Χούτας, Κ. Κοπίδης και Γρ. Παπούλιας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Γ. Τσόγκας (Δυτ. Ελλάδας), Λ. Τσατσάνης, Κ. Καλαντζή και Β. Φακίτσας (Στερεάς Ελλάδας), οι εντεταλμένοι δημ. Σύμβουλοι: Β. Φεγγούλη (Αγράφων) και Γ. Σιατής (Αμφιλοχίας), οι δημ.σύμβουλοι: Στ. Τσιαμάκης (Αγράφων), Ι. Τσιάκαλος (Αργιθέας) και Αθ. Κακαρούνας, Φρ. Λαμπράκη – Σταμούλη, Αρ. Μάλλιου και Α. Μυλωνάς (Αμφιλοχίας). Σημαντική ήταν η παρουσία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: Θ. Γκούρλιας(Παλαιοκατούνας), Γ. Περούλας (Δυτικής Φραγκίστας), Π. Μπατσούλας (Τριποτάμου), Θ. Σκεπετάρης (Σιβίστας), Ν. Φρυδάς (Καταφυλλίου), Απ. Γώγολος (Αμφιλοχίας), Δ. Σιακαπέτης (Βαρετάδας), Θ. Ζαρκάδας (Στάνου), Π. Καραντζούνης (Βρουβιανών), Π. Καπούλας (Περδικακίου), Αθ. Σβερδίλας (Τρικλίνου), Θ. Μπαγιάτης (Εμπεσού), Π. Δημοβασίλης (Πατιοπούλου), Ευ. Παππάς (Αγριδίου), Π. Μαργαρίτης (Χαλκιοπούλου), Θ. Σκόντζος (Μαλεσιάδας), Η. Κατσιάδας (Πετρώνας), Ι. Κοτσώρης (Ποδογοράς), Α. Αποστολάκης (Μπαμπαλιού), Φ. Τσιάκαλος (Αμοργιανών), Χρ. Σιατής (Σταθά), Θ. Καρακώστας (Γιαννοπούλων), οι οποίοι και συνέβαλαν ουσιαστικά με τις επισημάνσεις τους στη συζήτηση.
Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύντομα επόμενη συνάντηση μετά το Πάσχα, με την παρουσία των Περιφερειαρχών κ.κ. Απόστολου Κατσιφάρα και Κώστα Μπακογιάννη ώστε το θέμα να συζητηθεί επί τη βάσει πιο τεχνικών ζητημάτων. Θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της περιφέρειας Θεσσαλίας.

e-maistros.gr