Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για το έργο αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου (Video)

«Να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου και να δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση για τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών!»

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό αναφορικά με το έργο του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου για τα δίκτυα ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου, μέρος του οποίου είναι και ο αναδασμός του Μόρνου, αποτελεί ανοικτή πληγή για την κοινωνία της Δωρίδας και της Ναυπακτίας.

Κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό του έργου, θύμισε ότι αυτό το έργο σχεδιάστηκε ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αρδευτικού νερού λόγω της δημιουργίας του φράγματος του Μόρνου το 1981 και εξελίχθηκε σε δυο φάσεις. Η δεύτερη φάση, όπως είπε, είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2010, ωστόσο μέχρι σήμερα στον Τ.Ο.Ε.Β. Πεδιάδας Μόρνου έχουν δοθεί με διοικητική παραλαβή μόνο κάποια τμήματα του έργου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η άρδευση της πεδιάδας ούτε σε δοκιμαστικό επίπεδο. Κι ενώ, όπως συμπλήρωσε, θα περίμενε κανείς την κινητοποίηση του Υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση, υπήρξε αδράνεια και εφησυχασμός χωρίς ουσιαστικές λύσεις διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, το 2015 οι καλλιεργητές του Τ.Ο.Ε.Β. της Πεδιάδας Μόρνου απελπισμένοι από τη στασιμότητα και την κωλυσιεργία του Υπουργείου, ζήτησαν την εμπλοκή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να ολοκληρωθεί το έργο. Πράγματι, λοιπόν, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπόνησε μελέτη διαπιστώνοντας τα προβλήματα και κατέθεσε πρόταση για την κατασκευή κλειστού αρδευτικού δικτύου. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε τη σχετική τεχνική έκθεση, την οποία ενέκρινε το Υπουργείο το 2017 και ανέφερε ότι έκτοτε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Μίλησε για το «καθεστώς ομηρίας» που βρίσκονται οι καλλιεργητές, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους ούτε αποζημίωση να λάβουν εδώ και δέκα χρόνια με ευθύνη του Υπουργείου. Και ζήτησε σαφείς απαντήσεις από την Υπουργό αναφορικά πρώτον, με την ολοκλήρωση του έργου και δεύτερον, αναφορικά με τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από το 2011 προς τους καλλιεργητές.

Η καθ’ ύλην αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Φωτεινή Αραμπατζή απάντησε ότι για να καταστεί λειτουργικό το νέο έργο που θα δημοπρατηθεί, όπως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, θα πρέπει πράγματι το υπάρχον έργο να παραληφθεί προσωρινά και οριστικά από το Υπουργείο. Όπως είπε ωστόσο, για να συντελεστεί αυτό, απαιτείται εκκαθάριση της εργολαβίας που αφορά τμήματα του έργου με κακοτεχνίες, που είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία. Όσον αφορά δε στις αποζημιώσεις, επικαλέστηκε ως αρμόδια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφέροντας ότι θα πρέπει πρώτα η Περιφέρεια να εγκρίνει την ηρτημένη εσοδεία και στη συνέχεια το Υπουργείο να καταβάλει τη χρηματοδότηση. Τέλος, η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε οικονομική και νομική δυνατότητα για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.