Συζήτηση Ερώτησης Κωνσταντόπουλου για τα διόδια (Video)

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα Αναλογικά Διόδια στην Ιόνια Οδό και την ανάγκη μείωσης του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής αναφορικά με την εφαρμογή της αναλογικής χρέωσης στα διόδια της Ιόνιας Οδού και την ανάγκη μείωσης του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών, προς εξορθολογισμό του κόστους των διοδίων. Όπως ανέφερε, το αναλογικό σύστημα χρέωσης έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ολυμπία Οδό, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σχετικά με το εάν και πότε θα εφαρμοστούν αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μετά την ακύρωση από το ΣτΕ του διεθνούς διαγωνισμού του 2017 για την εφαρμογή αναλογικών διοδίων σε ένα μεγάλο τμήμα αυτοκινητοδρόμων, το Υπουργείο είχε προαναγγείλει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει διεξαχθεί. Τόνισε μάλιστα ότι για την Ιόνια Οδό που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα, την Ολυμπία με την Εγνατία με ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, το Υπουργείο οφείλει άμεσα να δώσει λύση στο πάγιο αίτημα της κοινωνίας για αναλογικά διόδια. Να πληρώνει ο φορολογούμενος, όπως είπε, σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που διανύει.

Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σχετικά με την ανάγκη μείωσης του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι από το 2015 φέρνει το θέμα στη Βουλή με επάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις του, υπογραμμίζοντας ότι έχουν παρέλθει τα δέκα χρόνια λειτουργίας της και άρα είναι δυνατή σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευσή της. Δεδομένου όπως είπε ότι το κράτος έχει συνέχεια, ζήτησε η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη διακριτή επαναδιαπραγμάτευση της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας, όπως είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος υπουργός, ώστε να μειωθεί το κόστος των διοδίων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει το σύστημα αναλογικών διοδίων στην Ιόνια Οδό μέσα από έναν νέο διαγωνισμό. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει να έρθει το Υπουργείο σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους, αναφέροντας ότι τούτο θα γίνει σύντομα με μια διαπραγμάτευση. Όσον αφορά δε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας σημείωσε ότι η σύμβαση παραχώρησης, η οποία είναι από τις πρώτες συμβάσεις που έγιναν στη χώρα, αφήνει μικρά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.