Η Τ.Ε. Αιτωλ/νίας του Κ.Κ.Ε. για το άνοιγμα των σχολείων

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του Κ.Κ.Ε. για το άνοιγμα των σχολείων

«Τα σχολεία να ανοίξουν, με όρους προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους!»

Από τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη ανοίγουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν το άνοιγμα να γίνει με νέους όρους για την εξασφάλιση της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, για παιδαγωγικούς, μορφωτικούς λόγους, για την ανάπτυξη των παιδιών.

Η κυβέρνηση διέθετε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνιο, για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων. Όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δικαιολογημένα έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.  

Σε σχολεία των μεγάλων πόλεων του νομού, ειδικά στο Αγρίνιο, υπάρχουν δεκάδες τμήματα που συγκεντρώνουν 25 μαθητές. Ο μέσος όρος των 17 μαθητών αποτελεί μέγιστη κοροϊδία της κυβέρνησης και του υπουργείου, όταν μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη από 22 στους 25 μαθητές! Στα νηπιαγωγεία συγκεκριμένα, τα πράγματα είναι πιο εκρηκτικά, αφού η πλειοψηφία τους στεγάζεται σε μαγαζιά-αίθουσες, με τα περισσότερα να έχουν μικρά προαύλια, με τις προϋποθέσεις να μην πληρούνταν πριν την πανδημία, πόσο μάλλον τώρα.

Η αναγκαιότητα των 15 μαθητών ανά αίθουσα για την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, μπορεί να γίνει με εξασφάλιση κατάλληλων δημόσιων κτηρίων, με ευθύνη του κράτους.

 Η μείωση των μαθητών αυξάνει από την άλλη τον αναγκαίο αριθμό των εκπαιδευτικών, όταν ταυτόχρονα, σημαντικό μέρος τους ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Στοιχείο της χρόνιας αδιοριστίας μόνιμων εκπαιδευτικών που φανερώνει την κατάσταση, είναι ότι στα Γυμνάσια και Λύκεια, το 73% είναι πάνω από 50 ετών. Επιπρόσθετα, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών που γίνονται κάθε χρόνο, τα κενά συνεχίζουν να υφίστανται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος στον νομό, λείπουν το 25% με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Από τα παραπάνω προκύπτει το αίτημα για έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Στην καθαριότητα των σχολείων θα γίνουν στο νομό 221 προσλήψεις καθαριστριών/στων (75 πλήρους απασχόλησης και 146 μερικής απασχόλησης). Την ίδια ώρα όταν στο μεγαλύτερο δήμο, αυτόν του Αγρινίου, όπου θα γίνουν 108 προσλήψεις (51 πλήρους, 57 μερικής απασχόλησης), οι σχολικές μονάδες ξεπερνούν τις 100 (με εκατοντάδες αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους).

Τώρα να γίνει η εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Οι ανάγκες των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονταν πριν από τα ταμεία των σχολικών επιτροπών, πόσο μάλλον τώρα.

Άμεση εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, κανένας γονιός και εκπαιδευτικός να μην χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αυτά τα δίκαια αιτήματα, που έχουν διατυπώσει, φορείς εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, φορείς συνολικά του εργατικού-λαϊκού κινήματος, η κυβέρνηση με μια φωνή λέει ότι “κοστίζουν”! Ότι η οικονομία «δεν αντέχει»! Λες και ο λαός μας δεν πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών του μέσω των δεκάδων φόρων-χαρατσιών. Προφανώς εννοεί ότι από τον πακτωλό χρημάτων που συγκεντρώνει με τους παραπάνω φόρους, δεν την παίρνει να δώσει κάτι υπέρ του λαού, γιατί τα μοιράζει όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το Ταμείο Ανάκαμψης, από αυτό όμως δεν προβλέπεται ούτε ευρώ για τις παραπάνω βασικές ανάγκες, αφού τα πακέτα θα πάνε για να στηριχτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που είδαν μείωση των κερδών τους (ούτε καν χασούρα).

Τα παραπάνω μέτρα δίνουν ουσιαστικό νόημα στην ατομική ευθύνη, γιατί στηρίζουν τη ζωή εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Έτσι η μάσκα που ουσιαστικά η κυβέρνηση την έχει ανάγει στο μοναδικό μέτρο για προστασία, θα αποκτήσει πραγματικό νόημα, σαν ένα σημαντικό κρίκο, στην αλυσίδα της προστασίας ενάντια στον κορονοϊό, και ξεκάθαρη απάντηση σε διάφορες μειοψηφικές αντιδραστικές απόψεις, που δεν έχουν άλλωστε καμία σχέση με τις διεκδικήσεις του λαού.

Οι διάφορες αντιδραστικές απόψεις βολεύουν και την κυβέρνηση για να ταυτίσει τη διεκδίκηση και τη φυσιολογική ανησυχία με την οπισθοδρόμηση. Όταν ακριβώς η δική της αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας είναι καραμπινάτη αντίδραση.

Η υπόθεση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πέφτει στα χέρια των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, για να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα, να ελέγξουν αν και αυτές ακόμη οι διακηρύξεις της κυβέρνησης υλοποιούνται, αλλά και για να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση.

Το Κ.Κ.Ε. από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στάθηκε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, αυτό συνεχίζει να κάνει και τώρα. Από την πρώτη στιγμή στο άνοιγμα των σχολείων θα βρεθεί πλάι σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.