Τάρτα με κεράσια

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. νερό, παγωμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά κεράσια, (1.500 γρ. καθαρισμένα)
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το παγωμένο βούτυρο, και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, το αβγό, και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψί 26 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά του και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τα κεράσια, τον χυμό λεμονιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  • Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια και να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σύνθεση

  • Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, το κόβουμε σε λωρίδες, και καλύπτουμε με αυτές τη γέμιση της τάρτας. Προαιρετικά μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια με τη ζύμη ή να την κόψουμε με διάφορα κουπ πατ και να διακοσμήσουμε με αυτά την τάρτα.
  • Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει η ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC στον αέρα.
  • Αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο αβγού τον οποίο έχουμε αραιώσει σε 1 κ.σ. νερό και την ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 ώρες ώστε να σφίξει η γέμιση.
  • Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και φύλλα δυόσμου.