Τέμπη: Σε Εφέτη Ανακριτή οι έρευνες – Σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Λάρισας

Επίσημα με έγγραφο του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Συνεπώς, μόλις η Ολομέλεια Εφετών λάβει τη σχετική απόφαση, η έρευνα για την μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη, ανώτερο δικαστικό λειτουργό, και να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης, που θα διενεργηθεί δεν θα ελεγχθούν μόνο οι ευθύνες του σταθμάρχη, ο οποίος και προφυλακίστηκε μετά την μαραθώνια απολογία του για την υπόθεση, αλλά θα αναζητηθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους που ενδεχομένως φέρουν ευθύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Στο έγγραφο του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Λόγω των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από το μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό αλλά και από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επιβάλλεται να εξεταστούν ενδελεχώς και σύντομα οι ποινικές ευθύνες τρίτων προσώπων, αφενός στο πλαίσιο της ήδη ασκηθείσας ποινικής δίωξης αφετέρου στο πλαίσιο άλλων συναφών αδικημάτων».

Παράλληλα, μετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Οικονομική Εισαγγελία, προσανατολίζεται να ξεκινήσει άμεσα έρευνα, είτε με την ανάσυρση υποθέσεων από το αρχείο είτε με αυτοτελή νέα έρευνα, για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνει έλεγχος των συμβάσεων: Γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά.

newsit.gr