AgrinioTimes.gr
  • Αρχική
  • Αρχείο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πλοήγηση
  • Ταυτότητα ιστότοπου
  • Ενότητες
    • Δυτική Ελλάδα
    • Αιτωλοακαρνανία
    • Αγρίνιο
    • Επικαιρότητα
    • Media-Lifestyle
    • Αθλητισμός
    • Άλλες Ειδήσεις
    • Άρθρα-Απόψεις
    • Διεθνή
    • Εγκεφαλογράφημα
    • Ειδήσεις
    • Επικαιρότητα
    • Εκπομπές
    • Επιστήμες
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Περιβάλλον
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Συνεντεύξεις
    • Υγεία
Connect with us
AgrinioTimes.gr AgrinioTimes.gr

AgrinioTimes.gr

«Το τέρας του Ιονίου»: Το ενεργό ρήγμα Αγίου Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα (Video)

  • Αρχική
  • Αγρίνιο
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Δυτική Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Αθλητισμός
    • Τοπικός
    • Ποδόσφαιρο
    • Μπάσκετ
    • Sports
    • Auto-Moto
    • Στοίχημα
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Κινηματογράφος
    • Μουσική
    • Τέχνη
  • Περισσότερα
    • Επικαιρότητα
    • Οικονομία
    • Διεθνή
    • Άρθρα-Απόψεις
    • Επιστήμες
    • Media-Lifestyle
    • Άλλες Ειδήσεις

Άλλες Ειδήσεις

«Το τέρας του Ιονίου»: Το ενεργό ρήγμα Αγίου Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα (Video)

19 Φεβ 2023
AgrinioTimes
  • Share
  • Tweet

Το (ενεργό) ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα κυριολεκτικά κόβει το Ιόνιο Πέλαγο στη μέση μιας και εκτείνεται μέχρι και το νησί της Κεφαλλονιάς καθώς και δυτικά της Ζακύνθου!

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της χώρας μας καθώς λέγεται ότι μπορεί να προκαλέσει σεισμούς άνω τον 7 Ρίχτερ με ολέθριες συνέπειες.

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την δυτική ακτογραμμή και είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής.

Έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆ και ανατολική κλίση. Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής ακολουθείται για ένα μήκος 17 km.

Χαρακτηριστικό των εντυπωσιακών εικόνων που κατέγραφε το drone μας είναι πως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως λόγο παλαιότερων σεισμών έχει “καταπιεί” ολόκληρα βουνά κόβοντας τα στη μέση.

Το βορειότερο τμήμα του, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγ. Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα.

Το συμπέρασμα της επιστημονικής μελέτης των επιστημόνων Θεοδώρου Ροντογιάννη & Γεώργιου Τσιαμπάου

Η μελέτη των ρηγμάτων στο νησί της Λευκάδας και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των παλαιότερων ισχυρών σεισμών καθώς και του σεισμού του 2003, έδειξε ότι ως σημαντικότερο ενεργό ρήγμα μπορεί να θεωρηθεί το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας
ολίσθησης Αγίου Νικήτα – Αθανίου, το οποίο έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆, παράλληλη σχεδόν με τη δυτική ακτογραμμή.

Το ρήγμα αυτό έχει παρόμοια γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο ρήγμα Κεφαλονιάς-Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις απότομες ακτές, η διαμόρφωση των οποίων δεν συνδέεται με την ύπαρξη κανονικού ρήγματος, αλλά με την τεκτονική ανύψωση της ξηράς, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης που επικρατεί στην περιοχή και επακόλουθα φαινόμεναβαρύτητας.

Μέσα στο συγκεκριμένο σεισμοτεκτονικό περιβάλλον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μη επιφανειακής ανάδρασης του ρήγματος Αγίου Νικήτα – Αθανίου, παρά την τόσο έντονη μορφοτεκτονική του παρουσία και την καταγραφή πολλών σεισμικών επικέντρων κατά μήκος του, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται σε μεγάλη περίοδο επανάληψης της δράσης του.

Εν τούτοις, η περιοχή του ρήγματος αυτού συνδέεται, σχεδόν σε όλους τους σεισμούς, με αυξημένες καταστροφές στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον καθώς και υψηλού βαθμού σεισμικές εντάσεις.

Το Up Stories σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View παρουσιάζει το ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα:

dikaiologitika.gr

☆ Ακολουθήστε μας στο Google News
Σχετικά θέματα:
Advertisement

Τελευταία νέα →

Τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2026 αναμένεται ηλιοφάνεια με διαστήματα αραιής συννεφιάς στο Αγρίνιο και η θερμοκρασία έως τους 17 βαθμούς Κελσίου!Τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2026 αναμένεται ηλιοφάνεια με διαστήματα αραιής συννεφιάς στο Αγρίνιο και η θερμοκρασία έως τους 17 βαθμούς Κελσίου!
23 Μαρ 2026 01:18

Ο Καιρός (23/03): Ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά στο Αγρίνιο, έως 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου αργά το βράδυ της 22ης Μαρτίου σημειώθηκε θερμό επεισόδιο με Ρομά έξω από τα Επείγοντα, «κλούβες» της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν άμεσα στο σημείο.Στο Νοσοκομείο Αγρινίου αργά το βράδυ της 22ης Μαρτίου σημειώθηκε θερμό επεισόδιο με Ρομά έξω από τα Επείγοντα, «κλούβες» της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν άμεσα στο σημείο.
23 Μαρ 2026 01:08

Νοσοκομείο Αγρινίου: Θερμό επεισόδιο με Ρομά έξω από τα Επείγοντα, «κλούβες» της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο

Μετά την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 ο Γιάννης Αναστασίου δεν ήταν ικανοποιημένος επισημαίνοντας και το πρόβλημα που έχει ο Παναιτωλικός.Μετά την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 ο Γιάννης Αναστασίου δεν ήταν ικανοποιημένος επισημαίνοντας και το πρόβλημα που έχει ο Παναιτωλικός.
22 Μαρ 2026 23:51

Stoiximan SL1 – Γιάννης Αναστασίου: «Το πρόβλημα είναι ό,τι δεν τελειώσαμε τις φάσεις»

Μετά την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 ο Παναιτωλικός και ο Πανσερραϊκός δε σκόραραν όμως ο Ζεράρ Σαραγόσα είπε πως «μπαίνουν καλύτερα στα Play Outs».Μετά την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 ο Παναιτωλικός και ο Πανσερραϊκός δε σκόραραν όμως ο Ζεράρ Σαραγόσα είπε πως «μπαίνουν καλύτερα στα Play Outs».
22 Μαρ 2026 23:25

Stoiximan SL1 – Ζεράρ Σαραγόσα: «Πανσερραϊκός και Παναιτωλικός μπαίνουν καλύτερα στα Play Outs»

Ολοκληρώθηκε ο αγώνας για την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 με τον Παναιτωλικό να μην μπορεί να κερδίσει στο Αγρίνιο τον προτελευταίο Πανσερραϊκό.Ολοκληρώθηκε ο αγώνας για την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 με τον Παναιτωλικό να μην μπορεί να κερδίσει στο Αγρίνιο τον προτελευταίο Πανσερραϊκό.
22 Μαρ 2026 21:00

Stoiximan SL1 – Παναιτωλικός: «Λευκή» ισοπαλία απέναντι στον προτελευταίο Πανσερραϊκό!

Τέλος 1ου Ημιχρόνου για την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 και ο Παναιτωλικός έχασε αρκετές ευκαιρίες έχοντας κι ένα οριζόντιο δοκάρι.Τέλος 1ου Ημιχρόνου για την 26η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 και ο Παναιτωλικός έχασε αρκετές ευκαιρίες έχοντας κι ένα οριζόντιο δοκάρι.
22 Μαρ 2026 19:50

Stoiximan SL1 – Τέλος 1ου Ημιχρόνου: Ο Παναιτωλικός δε σκόραρε παρά τις μεγάλες ευκαιρίες

Ώρα για τη διεξαγωγή της 26ης Αγωνιστικής της Stoiximan SL1 με τις αρχικές ενδεκάδες του παιχνιδιού Παναιτωλικός - Πανσερραϊκός να γίνονται γνωστές.Ώρα για τη διεξαγωγή της 26ης Αγωνιστικής της Stoiximan SL1 με τις αρχικές ενδεκάδες του παιχνιδιού Παναιτωλικός - Πανσερραϊκός να γίνονται γνωστές.
22 Μαρ 2026 18:37

Stoiximan SL1 – 26η Αγωνιστική: Οι ενδεκάδες του παιχνιδιού Παναιτωλικός – Πανσερραϊκός

Η Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πρωί της 22ης Μαρτίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου έκανε λόγο για «εμβληματική στιγμή εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας».Η Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πρωί της 22ης Μαρτίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου έκανε λόγο για «εμβληματική στιγμή εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας».
22 Μαρ 2026 17:01

Χριστίνα Σταρακά: «Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ζήσαμε μια εμβληματική στιγμή εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας»

Στην Α2 Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε. παραμένει ο Παναιτωλικός και την επόμενη αγωνιστική περίοδο κι αυτό γιατί ηττήθηκε με 87-78 από τον Λέοντα Ι.Π. Μεσολογγίου λίγο πριν το Final Four ανόδου.Στην Α2 Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε. παραμένει ο Παναιτωλικός και την επόμενη αγωνιστική περίοδο κι αυτό γιατί ηττήθηκε με 87-78 από τον Λέοντα Ι.Π. Μεσολογγίου λίγο πριν το Final Four ανόδου.
22 Μαρ 2026 16:43

Α2 Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε. – Παναιτωλικός: Ηττήθηκε από τον Λέοντα Ι.Π. Μεσολογγίου και παραμένει στην ίδια κατηγορία

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έστειλε από την Ιερή Πόλη το πρωί της Κυριακής (22/03) το δικό του μήνυμα λέγοντας: «Το Μεσολόγγι έπεσε, αλλά η Ελλάδα υψώθηκε».Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έστειλε από την Ιερή Πόλη το πρωί της Κυριακής (22/03) το δικό του μήνυμα λέγοντας: «Το Μεσολόγγι έπεσε, αλλά η Ελλάδα υψώθηκε».
22 Μαρ 2026 16:19

Γιώργος Παπαναστασίου: «Το Μεσολόγγι έπεσε, αλλά η Ελλάδα υψώθηκε»

AgrinioTimes.gr

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

AgrinioTimes


Ειδήσεις από το Αγρίνιο, την Αιτωλοακαρνανία και την Δυτική Ελλάδα

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 26
Πόλη: Αγρίνιο, GR - ΤΚ 30131
Website: www.agriniotimes.gr
Mail: agriniotimes@gmail.com
Τηλ: +30 26410 33335-36

Agrinio 93.7 FM

.

Agrinio 93.7 FM


Eκπέμπει στους 93.7 FM και είναι ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Δυτική Ελλάδα

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 26
Πόλη: Αγρίνιο, GR - ΤΚ 30131
Website: www.agrinio937.gr
Mail: info937fm@gmail.com
Τηλ: +30 26410 33335-36

Antenna Star

Antenna Star


Επιστροφή στο ραδιόφωνο
Επιστροφή στην ενημέρωση

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 26
Πόλη: Αγρίνιο, GR - ΤΚ 30131
Website: antenna-star.gr
Mail: info@antenna-star.gr
Τηλ: +30 26410 33335-36

Μέλος με Α.Μ. 14673

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232207

  • Αρχική
  • Αρχείο
  • Επικοινωνία
  • Πλοήγηση
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Ταυτότητα ιστότοπου

AgrinioTimes ©2014