AgrinioTimes.gr
  • Αρχική
  • Αρχείο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πλοήγηση
  • Ταυτότητα ιστότοπου
  • Ενότητες
    • Δυτική Ελλάδα
    • Αιτωλοακαρνανία
    • Αγρίνιο
    • Επικαιρότητα
    • Media-Lifestyle
    • Αθλητισμός
    • Άλλες Ειδήσεις
    • Άρθρα-Απόψεις
    • Διεθνή
    • Εγκεφαλογράφημα
    • Ειδήσεις
    • Επικαιρότητα
    • Εκπομπές
    • Επιστήμες
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Περιβάλλον
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Συνεντεύξεις
    • Υγεία
Connect with us
AgrinioTimes.gr AgrinioTimes.gr

AgrinioTimes.gr

«Το τέρας του Ιονίου»: Το ενεργό ρήγμα Αγίου Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα (Video)

  • Αρχική
  • Αγρίνιο
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Δυτική Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Αθλητισμός
    • Τοπικός
    • Ποδόσφαιρο
    • Μπάσκετ
    • Sports
    • Auto-Moto
    • Στοίχημα
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Κινηματογράφος
    • Μουσική
    • Τέχνη
  • Περισσότερα
    • Επικαιρότητα
    • Οικονομία
    • Διεθνή
    • Άρθρα-Απόψεις
    • Επιστήμες
    • Media-Lifestyle
    • Άλλες Ειδήσεις

Άλλες Ειδήσεις

«Το τέρας του Ιονίου»: Το ενεργό ρήγμα Αγίου Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα (Video)

19 Φεβ 2023
AgrinioTimes
  • Share
  • Tweet

Το (ενεργό) ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα κυριολεκτικά κόβει το Ιόνιο Πέλαγο στη μέση μιας και εκτείνεται μέχρι και το νησί της Κεφαλλονιάς καθώς και δυτικά της Ζακύνθου!

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της χώρας μας καθώς λέγεται ότι μπορεί να προκαλέσει σεισμούς άνω τον 7 Ρίχτερ με ολέθριες συνέπειες.

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την δυτική ακτογραμμή και είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής.

Έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆ και ανατολική κλίση. Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής ακολουθείται για ένα μήκος 17 km.

Χαρακτηριστικό των εντυπωσιακών εικόνων που κατέγραφε το drone μας είναι πως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως λόγο παλαιότερων σεισμών έχει “καταπιεί” ολόκληρα βουνά κόβοντας τα στη μέση.

Το βορειότερο τμήμα του, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγ. Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα.

Το συμπέρασμα της επιστημονικής μελέτης των επιστημόνων Θεοδώρου Ροντογιάννη & Γεώργιου Τσιαμπάου

Η μελέτη των ρηγμάτων στο νησί της Λευκάδας και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των παλαιότερων ισχυρών σεισμών καθώς και του σεισμού του 2003, έδειξε ότι ως σημαντικότερο ενεργό ρήγμα μπορεί να θεωρηθεί το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας
ολίσθησης Αγίου Νικήτα – Αθανίου, το οποίο έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆, παράλληλη σχεδόν με τη δυτική ακτογραμμή.

Το ρήγμα αυτό έχει παρόμοια γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο ρήγμα Κεφαλονιάς-Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις απότομες ακτές, η διαμόρφωση των οποίων δεν συνδέεται με την ύπαρξη κανονικού ρήγματος, αλλά με την τεκτονική ανύψωση της ξηράς, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης που επικρατεί στην περιοχή και επακόλουθα φαινόμεναβαρύτητας.

Μέσα στο συγκεκριμένο σεισμοτεκτονικό περιβάλλον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μη επιφανειακής ανάδρασης του ρήγματος Αγίου Νικήτα – Αθανίου, παρά την τόσο έντονη μορφοτεκτονική του παρουσία και την καταγραφή πολλών σεισμικών επικέντρων κατά μήκος του, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται σε μεγάλη περίοδο επανάληψης της δράσης του.

Εν τούτοις, η περιοχή του ρήγματος αυτού συνδέεται, σχεδόν σε όλους τους σεισμούς, με αυξημένες καταστροφές στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον καθώς και υψηλού βαθμού σεισμικές εντάσεις.

Το Up Stories σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View παρουσιάζει το ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα:

dikaiologitika.gr

☆ Ακολουθήστε μας στο Google News
Σχετικά θέματα:
Advertisement

Τελευταία νέα →

Οι Ημερήσιες Προβλέψεις (25/08) για όλα τα Ζώδια σύμφωνα με την Τίνα Ζαχαριάδου και το astrology.gr με τίτλο «Νέες ιδέες αλλάζουν τα δεδομένα» στο AgrinioTimes.gr

Ημερήσιες Προβλέψεις για τα Ζώδια (25/08)

01:06 25 Αυγ 2026
Σε ό,τι αφορά το Εορτολόγιο το AgrinioTimes.gr σας ενημερώνει πως στις 25 Αυγούστου τιμάται από την Εκκλησία ο Άγιος Τίτος ο Απόστολος.

Εορτολόγιο: 25/08 τιμάται από την Εκκλησία ο Άγιος Τίτος ο Απόστολος

00:59 25 Αυγ 2026
Γεγονότα, Γεννήσεις και Θάνατοι σαν σήμερα (25/08) όλα σε μία ανάρτηση από το AgrinioTimes.gr μέσω του sansimera.gr

Γεγονότα που σημειώθηκαν σαν σήμερα (25/08)

00:50 25 Αυγ 2026
Την Τρίτη, 25 Αυγούστου 2026 αναμένεται ηλιοφάνεια στο Αγρίνιο με τη θερμοκρασία έως τους 39 βαθμούς Κελσίου!

Ο Καιρός (25/08): Ηλιοφάνεια στο Αγρίνιο, έως 39 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

00:31 25 Αυγ 2026
Ο Νίκος Κεφαλιακός άφησε την τελευταία του πνοή και για την απώλεια του 72χρονου συνταξιούχου πενθεί στο Αγρίνιο ο εμπορικός κόσμος κι όχι μόνο.

Νίκος Κεφαλιακός: Στο Αγρίνιο ο εμπορικός κόσμος πενθεί για την απώλεια του 72χρονου

22:39 24 Αυγ 2026
Στην Τουρκία πήγε ο 53χρονος Αλέξανδρος για να βάλει φθηνά εμφυτεύματα δοντιών και βρέθηκε στην Εντατική δίνοντας τη μεγαλύτερη «μάχη» της ζωής του.

Τουρκία: Στην Εντατική βρέθηκε ο 53χρονος Αλέξανδρος που πήγε για να βάλει φθηνά εμφυτεύματα δοντιών

21:24 24 Αυγ 2026
Στο Μακρυγιάλι Ηγουμενίτσας αντικείμενο συζήτησης έγινε γίνει τις τελευταίες ώρες το γεγονός πως το νερό έχει αποκτήσει μια ροζ - φούξια απόχρωση κάτι για το οποίο άπαντες απορούν.

Μακρυγιάλι Ηγουμενίτσας: Το νερό έχει αποκτήσει μια ροζ – φούξια απόχρωση

16:36 24 Αυγ 2026
Η Όλγα Γεροβασίλη ανεξαρτητοποιήθηκε και επίσημα το πρωί της Δευτέρας, 24 Αυγούστου 2026 με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία να συνεχίζει έχοντας 10 Βουλευτές.

Όλγα Γεροβασίλη: Ανεξάρτητη η Βουλευτής Άρτας, έμεινε στους 10 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

14:06 24 Αυγ 2026
Ο Παναιτωλικός στην 1η Αγωνιστική της Stoiximan SL1 2026-2027 πέτυχε την πρώτη εντός έδρας νίκη μετά από πολλούς μήνες, ήταν 9 Μαρτίου όταν κέρδισε για τελευταία φορά στο Γήπεδο της Προυσιωτίσσης.

Stoiximan SL1 – Παναιτωλικός: Πρώτη εντός έδρας νίκη μετά τα 100α Γενέθλια της 9ης Μαρτίου!

13:26 24 Αυγ 2026
Γιώργος Παπαναστασίου και Μαρία Παπαγεωργίου υποδέχθηκαν τις αντιπροσωπείες των 10 Χωρών που λαμβάνουν μέρος στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, στο Αγρίνιο.

Αγρίνιο – 21ο Διεθνές Φεστιβάλ: Γιώργος Παπαναστασίου και Μαρία Παπαγεωργίου υποδέχθηκαν τις αντιπροσωπείες των 10 Χωρών

13:12 24 Αυγ 2026
AgrinioTimes.gr

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

AgrinioTimes


Ειδήσεις από το Αγρίνιο, την Αιτωλοακαρνανία και την Δυτική Ελλάδα

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 26
Πόλη: Αγρίνιο, GR - ΤΚ 30131
Website: www.agriniotimes.gr
Mail: agriniotimes@gmail.com
Τηλ: +30 26410 33335-36

Agrinio 93.7 FM

.

Agrinio 93.7 FM


Eκπέμπει στους 93.7 FM και είναι ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Δυτική Ελλάδα

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 26
Πόλη: Αγρίνιο, GR - ΤΚ 30131
Website: www.agrinio937.gr
Mail: info937fm@gmail.com
Τηλ: +30 26410 33335-36

Antenna Star

Antenna Star


Επιστροφή στο ραδιόφωνο
Επιστροφή στην ενημέρωση

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 26
Πόλη: Αγρίνιο, GR - ΤΚ 30131
Website: antenna-star.gr
Mail: info@antenna-star.gr
Τηλ: +30 26410 33335-36

Μέλος με Α.Μ. 14673

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232207

  • Αρχική
  • Αρχείο
  • Επικοινωνία
  • Πλοήγηση
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Ταυτότητα ιστότοπου

AgrinioTimes ©2014