Με Τεχνικό Σύμβουλο ενεργοποιείται η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Ενεργοποιείται εκ νέου το σχέδιο υλοποίησης για την νέα οδική σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ξεκινά διαγωνισμός για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την εκπόνηση ολοκληρωμένης προμελέτης οδοποϊίας, οριστικής γεωλογικής μελέτης και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ».

Είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσει να ωριμάσει το έργο και να αναζητήσει κονδύλια για να υλοποιηθεί.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι συμπράξεις των εξής γραφείων:

  • ΣΥΣΤΑΣ-Α.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΜΒΗΣ
  • PLAS-GTB ANOΔΟΣ-PASECO
  • RACE-M.ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ-ENVECO

Να θυμίσουμε πως τον Μάρτιο του 2021, το εν λόγω έργο χαρακτηρίστηκε ως «Έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού». Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών. Το κόστος του έργου σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται στα 100 εκατ.ευρώ. Αυτό έχει προκύψει από παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Το έργο το οποίο ζητούν επίμονα να υλοποιηθεί τόσο ο Δήμος Αγρινίου, όσο και σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής και απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία.

Να θυμίσουμε πως οι προμελέτες ολοκληρώθηκαν με δωρεά της εταιρείας “RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΕ”. Πρόκειται για τις μελέτες «Προωθημένη Προμελέτη Οδοποιίας» για το έργο «Οδική Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και Περιφερειακή Οδός Αγρινίου» και περιλάμβανε τη μελέτη του οδικού άξονα σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό και την Περιφερειακή οδό Αγρινίου.

Η σύνδεση προβλέπονταν να γίνει με διατομή αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει την πόλη του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η συνδετήρια οδός θα καταλήγει στη νέα προτεινόμενη Περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου.

Το σύνολο του έργου έχει μήκος 20,5 χλμ με το μήκος του αυτοκινητόδρομου να είναι περίπου 13,5 χλμ., ενώ της Περιφερειακής οδού Αγρινίου περίπου 7 χλμ. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται αρχικά σε περίπου 100 εκατ.ευρώ και είναι το μεγάλο αγκάθι καθώς αυτή την εποχή αναζητείται φόρμουλα για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου και τελικά να βρεθεί χρηματοδότηση η οποία θα σημάνει και την πορεία υλοποίησης του.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο μελετών

Mέχρι σήμερα έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για την ωρίμανση του έργου. Με την υπ΄ αρ. πρωτ. ΔΟΥ/οικ/2996/06-06-2018 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε καταρχάς η εκπόνηση της μελέτης της εταιρεία RACE σε στάδιο Προμελέτης Οδοποιίας, ώστε να αποτελέσει στέρεη βάση για την εκπόνηση της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα είχε υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο το οποίο περιλαμβάνει τις επί μέρους μελέτες (Τοπογραφικά, Μελέτη σκοπιμότητας, Αξιολόγηση Επιπτώσεων Οδικής Ασφάλειας, Γεωτεχνικές έρευνες Α΄ Φάσης, Οριστική Γεωλογική μελέτη, Προμελέτη αποχέτευσης – αποστράγγισης όμβριων, Προκαταρκτική μελέτη τεχνικών, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), οι οποίες κρίθηκε απολύτως επιβεβλημένο, για λόγους πληρότητας, να εκπονηθούν, ώστε να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό έχει μήκος 16χλμ. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νότιας περιμετρικής οδού στο Αγρίνιο (συνδέεται με κόμβους με τον Ρεμπελιά και το νέο νοσοκομείο), σύνδεσης του δρόμου με το Βιοτεχνικό Πάρκο που επιδιώκεται να δημιουργηθεί κοντά στα Καλύβια, προβλέπει πιθανή αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του ΝΑΤΟ, ανισόπεδους κόμβους, υπόγειες διαβάσεις κλπ.

Το έργο περιλαμβάνει και απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περιπου 10 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες.

ypodomes.com