Θ. Παπαθανάσης στην Ε.Ρ.Τ.1: «Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης για την κολχικίνη» (Video)

«Η κολχικίνη ένα ασφαλές και φτηνό φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση της» δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Παπαθανάσης και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην εκπομπή «Κάτι τρέχει με τη Μάριον» με την δημοσιογραφο Μάριον Μιχελιδάκη της ΕΡΤ1.

Το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κορωνοϊό, έδωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19  μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

«Είναι μία σημαντική εξέλιξη, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά θετικά. Οι ερευνητές είδαν ότι μείωσαν 44% τη θνητότητα, 25% την ανάγκη να νοσηλευτεί κάποιος στο νοσοκομείο και 50% την ανάγκη να διασωληνωθεί. Πρώτη φορά βλέπουμε αυτά τα ποσοστά από ένα φάρμακο, ένα χάπι φθηνό, διαδεδομένο, ακίνδυνο, με πολύ λίγες παρενέργειες. Είμαστε μπροστά σε μία πολύ θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοϊό. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Τα φαρμακεία θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή για να ενημερώσουν σωστά , να συμβουλεύσουν , να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο και την δημόσια υγεία» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.