Δε θα κρίνουμε, χωρίς να δούμε και δε θα δούμε, χωρίς να κρίνουμε

Θα περιμένουμε σήμερα να δούμε πρώτα, αν έστω και την τελευταία στιγμή, πριν την έναρξη δηλαδή της τελετής των Θεοφανείων στους Ιερούς Ναούς της χώρας και με δεδομένη την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την «ανυπακοή» στα μέτρα της πολιτείας, λόγω του κορωνοϊού, ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα βγει να κάνει ανάλογες δηλώσεις με αυτές που έκανε:

  • 1ον: πριν  την φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  • 2ον πριν  την φετινή επέτειο της δολοφονίας από αστυνομικούς του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
  • 3ον μετά την ολοκλήρωση της «προστασίας» που ο ίδιος και οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας επιμελήθηκαν για όσους συμμετείχαν σ’ αυτές, καθώς και
  • 4ον τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ώρα της διεξαγωγής των συναθροίσεων αυτών.

Αν δεν κάνουμε λάθος (που δεν κάνουμε) ο κυρίαρχος λόγος της απαγόρευσης των σχετικών λαϊκών τιμητικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τη ρητορική αρκετών μέσων ενημέρωσης, καθώς και του ιδίου του υπουργού, ήταν οι επιταγές της επιστήμης, οι σχετικές με την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι αναφερόμενες στην επικινδυνότητα των «συναθροίσεων». Το επιστέγασμα αυτών των δηλώσεων ήταν μια άγρια αστυνομική καταστολή η οποία εφαρμόστηκε προς κάθε έλληνα πολίτη που αποφάσισε να μην δεχθεί να αναλάβει την προστασία της υγείας του ο κ. Χρυσοχοΐδης και να καταστεί ανυπάκουος των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Αρκετοί κληρικοί τις τελευταίες μέρες δήλωσαν πως δεσμεύονται  μόνον από τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και όχι από τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας.

Για σήμερα η «Ἀνωτάτη Ἐκκλησιαστικὴ Ἀρχὴ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» αποφάσισε «ανυπακοή» στις  Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και κάλεσε σε συναθροίσεις παρά την ισχύ αυστηροποιημένου lockdown.

Ήρθε λοιπόν η ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου να αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι διαπνέεται από ισονομία και ισοπολιτεία, σύμφωνα με τις αρχές και τα προστάγματα του καταστατικού της χάρτη.

Εμείς πάντως (πληθυντικός ευγενείας είναι αυτός), δεν θα κρίνουμε χωρίς να δούμε και δεν θα δούμε χωρίς να κρίνουμε, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε πως ξέρουμε.

Μέχρι σήμερα το πρωί πάντως που γράφτηκε αυτό το σχόλιο, καμιά παρόμοια δήλωση[1] δεν ακούσαμε ή δεν είδαμε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Περιμένουμε τη συνέχεια…

————————————————————————————–

1. Αντιγράφουμε από την «Καθημερινή» της 13.11.2020.

 Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο – Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις

Η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν θα γίνει, όπως δεν έγινε παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου και για την 25η Μαρτίου, αλλά και όπως δεν γιορτάστηκε το Πάσχα, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου» σημείωσε. Όπως τόνισε, «απαγορεύεται φέτος η πορεία, η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού», ενώ απηύθυνε έκκληση σε κόμματα, συλλογικότητες και πολίτες, τονίζοντας πως «δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «δεν είναι ώρες ανέμελες. Η ζωή μας έχει αλλάξει». «Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο. Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα» τόνισε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω».

«Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη. Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου», συνέχισε.

«Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια» συμπλήρωσε. «Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό. Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου» κατέληξε.

 

Η φωτογραφία της ανάρτησης από την ιστοσελίδα www.newsit.gr με ημερομηνία 06.01.2020 | 15:04


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr