Θα «ντυθεί» ποτέ την ιστορία του το μνημείο των «120»;

Εδώ και τρία χρόνια η δημοτική αρχή του Αγρινίου είχε ξεκινήσει να «βλέπει» το μνημείο των «120» της Μεγάλης Παρασκευής του Αγρινίου και να αντιλαμβάνεται ότι οφείλει -όπως όλοι όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη το οφείλουμε- πέρα από την ουσιαστική ανακαίνιση του και την ταυτοποίηση του με την ιστορία που το συνοδεύει. Είχε ξεκινήσει μάλιστα να αναπτύσσει κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, που δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, εγκαταλείφθηκαν.

Έχουμε λοιπόν ένα μνημείο, που για χρόνια τώρα, παραμένει χωρίς καμιά επιγραφή, που να μνημονεύει το γεγονός, για το οποίο κατασκευάστηκε, χωρίς να αναφέρει πουθενά τα ονόματα των Αιτωλοακαρνάνων και των Πρεβεζάνων που εκτελέστηκαν σε κείνο το σημείο, και χωρίς καμιά φροντίδα που θα σπάσει αυτή η εκκωφαντική σιωπή που το χαρακτηρίζει.

Σε δυο μήνες περίπου θα ξαναβρεθούμε σε αυτό το χώρο για το καθιερωμένο μνημόσυνο.

Ας μην βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με αυτή τη σιωπή.

 Υ.Γ. Σύμφωνα με όσα ακούω ο αρχιτέκτονας που το έχει δημιουργήσει εγείρει αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Το όλο ζήτημα πρέπει να το δούμε λίγο πιο σοβαρά. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, ούτε αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανακαίνιση του. Αν δεν υπάρχει, καλό είναι να υπάρξει. Και εαν κάποιος δικαιωματικά «εγείρει αξιώσεις», ας γίνει ένας σχεδιασμός από την αρχή, με τη συμβολή και του ΤΕΕ.

Αυτά προς το παρόν.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr