Θανάσης Παπαθανάσης: Eνημέρωση και πρόληψη τα όπλα μας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα όπλα μας για την καλύτερη αντιμετώπιση του κορονοϊού. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός. Όλοι και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τους κανόνες πρόληψης και τα μέτρα υγιεινής. Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών που γίνεται από την πρώτη στιγμή θα συνεχισθεί. Οι φαρμακοποιοί είμαστε στη διάθεση όλων των πολιτών οποιαδήποτε στιγμή μας χρειαστούν» δήλωσε ο κ.Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας.

 

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: 

 

«Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα ενημερώνει με έντυπο υλικό από όλα τα φαρμακεία της χώρας το κοινωνικό σύνολο. Χρήσιμες οδηγίες θα δίνονται και από τους επιστήμονες φαρμακοποιούς».

 

Αναλυτικά: 

 

Τα υγιή άτομα χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει:

 

Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τους κλειστούς χώρους.

Να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από οποιοδήποτε άτομο με αναπνευστικά συμπτώματα.

Να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Να χρησιμοποιούν μετά το πλύσιμο ή όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, απολυμαντικά με βάση την αλκοόλη.

Να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα τους ή χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση απολυμαίνοντας τα χέρια τους στη συνέχεια.

Να μην αγγίζουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια πριν πλύνουν ή απολυμάνουν τα χέρια τους.

Δεν απαιτείται ιατρική μάσκα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρησιμότητά της στην προστασία υγιών ατόμων.

 

Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει:

 

Να φορούν ιατρική μάσκα.

Να ακολουθήσουν τις παραπάνω συμβουλές σχετικά με την ατομική

υγιεινή.

 

Σε περίπτωση πυρετού, βήχα ή/και δυσκολίας στην αναπνοή μετά από έκθεση του ασθενή σε περιοχή με επιβεβαιωμένη έξαρση του ιού COVID – 19, η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι άμεση απομόνωση και επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 2105212054.