Θέρμο: Πρόγραμμα για την προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού περιβάλλοντος της Τριχωνίδας

Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) ξεκίνησε Μάιο του 2022 το έργο «Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου Οργανώσεων για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.).

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο έχει κύριο στόχο την ενδυνάμωση και εμψύχωση των τοπικών φορέων και οργανώσεων για την πολιτιστική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών γύρω από την Τριχωνίδα.

Με την πρωτοβουλία αυτή επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενδιαφερθούν δυναμικά για την προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού περιβάλλοντος των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης Τριχωνίδας. Το έργο στοχεύει στην δημιουργία «Δικτύου Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας) που καλείται να αντιμετωπίσει τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Τριχωνίδας θα είναι το αντικείμενο των τεσσάρων εκπαιδευτικών εργαστηρίων και δράσεων πολιτιστικής και οικολογικής ευαισθητοποίησης στις οποίες θα αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από την δραστηριότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής, θα συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων και θα προβληθούν μοντέλα βιώσιμης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οι δράσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής καθώς και τη μεταφορά εμπειρίας από καλές πρακτικές σε ανάλογες περιοχές από ειδικούς.

Σύντομα θα είναι στη διάθεση όλων ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο που θα δίνει πρόσβαση στην πληροφορία αναφορικά με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής και το εξαιρετικά πλούσιο οικοσύστημα της Λίμνης και την βιωσιμότητά του. Θα αποτελέσει έναν ηλεκτρονικό κόμβο διάχυσης της γνώσης με σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη, την βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση και διατήρηση του πλούσιου οικοσυστήματος της Λίμνης και όλα αυτά με γνώμονα τη συνεισφορά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο δίκτυο συμμετέχουν οι:

1. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ,ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.)
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
3. IΣTOPIKH KAI APXAIOΛOΓIKH ETAIPEIA ΔYTIKHΣ ΣTEPEAΣ EΛΛAΔAΣ
4. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΝΙΣΚΑΣ
5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΥ
6. ΛΕΣΧΗ ΜΕΙΚΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ (ΛΕ.ΜΑ.Θ.)
7. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
8. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΟΥ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΡΥΜΩΝΑ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ ΗΓΕΜΟΝΗ»
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΥΡΤΙΑΣ «ΓΟΥΡΙΤΣΑ»
13. ΔΡΩ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
14. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ‘’ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ’’
15. Κοιν.Σ.Επ. Ορεινή
16. Youth Active minds –ΑΜΚΕ
17. HYPER PARK-Αργύρης Χρήστος
18. ΕΟΘ (ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΡΜΟΥ)
19. Act-now ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 4 διήμερα που περιλαμβάνουν συμμετοχικά σεμινάρια και δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την προγραμματισμένη πρώτη δράση καθώς και τις προτεινόμενες επόμενες δράσεις.

Πρώτη Δράση

Πρώτη συνάντηση των υποψηφίων συλλόγων για δικτύωση στις 28.5.22 στο Δήμο Θέρμου, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν αναλυτικά οι ανάγκες ύπαρξης αυτού του δικτύου, ο τρόπος λειτουργίας και ο συντονισμός του και θα γίνει εργαστήριο ενδυνάμωσης των μελών του δικτύου.

Στις 29.5.22 θα γίνει δράση εθελοντικού καθαρισμού της λίμνης μεγάλης έκτασης με συμμετοχή του Δήμου Θέρμου, φορέων και κατοίκων στη περιοχή Λουτρά Μυρτιάς που θα καταλήγει στη παραλία

Φωτμού. Ώρα συνάντησης:09:00 π.μ.

Δεύτερη Δράση

Συνάντηση των υποψηφίων συλλόγων για δικτύωση στο Δήμο Αγρινίου στη θέση Αμπάρια Παναιτωλίου καθώς και εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από ειδικούς. Δράση-περιήγηση στον βιότοπο της βίδρας και εξόρμηση φωτογραφική καλώντας φωτογραφικές ομάδες καθώς και ελεύθερους φωτογράφους με στόχο ένα φωτογραφικό διαγωνισμό και τη δημιουργία ενός πολυτελούς άλμπουμ με θέμα την λίμνη και το υδάτινο σύμπλεγμα της ευρύτερης περιοχής.

Τρίτη Δράση
Συνάντηση των υποψηφίων συλλόγων για δικτύωση στο Δήμο Αγρινίου ,στο Τριχώνιο της Μακρυνείας και συνέχιση της εκπαίδευσης, δικτύωσης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτισμικής διαχείρισης.

Δράση:Αθλητικές δραστηριότητες στο Δάσος του Φράξου

Τέταρτη Δράση
Συνάντηση των υποψηφίων συλλόγων για δικτύωση στο Δήμο Θέρμου, όπου θα γίνει μια απολογιστική ημερίδα που θα προταθούν τα βήματα για την εδραίωση, την δικτύωση και κυρίως την θεσμοθέτηση του δικτύου. Συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αποθετηρίου που θα δίνει πρόσβαση στην πληροφορία αναφορικά με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής και
το εξαιρετικά πλούσιο οικοσύστημα της Λίμνης και την βιωσιμότητά του.

Προτεινόμενη δράση: Ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα ποτάμια της λίμνης και σύνδεση όλης της ιστορίας του νερού