«Θρίλερ» με το άνοιγμα των καταστημάτων στη συνεδρίαση λοιμωξιολόγων

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η υπόθεση ανοίγματος των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου. Ενδεικτική των σοβαρών ενστάσεων που εκφράζουν οι ειδικοί είναι η σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης με την κυβέρνηση για το ζήτημα το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση 3.000 κρουσμάτων και νέων περιοχών που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η αναβολή του ανοίγματος των καταστημάτων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Μάλιστα, η συζήτηση δεν κινείται μόνο γύρω από τις περιοχές που παρουσιάζουν έκρηξη την τελευταία εβδομάδα, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, αλλά και γύρω από την Αττική, η οποία συνεχίζει να δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Αττική και σήμερα, για πολλοστή μέρα στη σειρά, κατέγραψε σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας. Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο «έδωσε» σήμερα 1.383 νέα κρούσματα.

Παράλληλα, όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, κατέγραψαν 350 και 141 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ ειδική αναφορά σε αυτές έκαναν ειδική κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και η κ. Παπαευγγέλου.

Με το τρίτο κύμα να βρίσκεται στην κορύφωσή του και τα νοσοκομεία να βρίσκονται εδώ και πολλές εβδομάδες στα όριά τους πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παίζουμε με τη φωτιά». «Σύμμαχος» του φονικού ιού αναμένεται να είναι και ο καιρός, αφού σύμφωνα με την πρόβλεψη από τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, το Σαββατοκύριακο αναμένεται… μίνι καλοκαίρι, ενώ από αύριο Σάββατο αναμένεται να επιτραπούν και πάλι οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Αντιδράσεις από τους ειδικούς

Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο ιατρός ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς» σημείωσε ο κ. Παυλάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν.

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση» τόνισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι έλληνες πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και να μην αυξηθούν πολύ οι επαφές, πράγμα πολύ δύσκολο.

Ακόμα, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας «ότι δε θα είναι μεγάλη», ενώ τόνισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε με περιορισμούς.

«Θα πρέπει το Πάσχα να το ζήσουμε με περιορισμούς για να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι» κατέληξε ο γιατρός.


in.gr