Στον Θύαμο Αμφιλοχίας για την Εορτή των Αγίων Αναργύρων ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός (Photos)

Το πρωί του Σαββάτου 1 Ιουλίου 2023, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός μετέβη στον Θύαμο του Δήμου Αμφιλοχίας.

Πρόκειται για ένα από τα Ορεινότερα χωριά της περιοχής, κοντά στα όρια του Νομού Άρτης. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αναργύρων χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «Ανάργυροι» τονίζοντας ότι οι δύο Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ταύτισαν τη ζωή και το όνομά τους με αυτόν.

Όπως, είπε χαρακτηριστικά:

«Προσέφεραν αναργύρως την ιατρική επιστήμη στους συνανθρώπους τους, χωρίς να λαμβάνουν κάποια αμοιβή για τις υπηρεσίες τους ταυτίζοντας το όνομά τους με το έργο τους.

Όλοι μας καλούμαστε να αναλάβουμε μια διακονία χάριν των συνανθρώπων μας μέσα στην κοινωνία και στην τοπική Εκκλησία που ανήκουμε. Να αναλάβουμε ένα ιερό έργο, μέσω του οποίου θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας, στηριζόμενοι στην άνωθεν ενίσχυση και στον άνωθεν φωτισμό».

Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε και επήνεσε για την διακονία τους, τους τρεις εκ των ιερέων που συλλειτούργησαν και ανήκουν στην Αρχιερατική Περιφέρεια Ινάχου, τον π. Ελευθέριο Αγγέλη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταθά, τον π. Χρήστο Σωτηρίου, Εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Εμπεσού και τον π. Νικόλαο Ριζογιάννη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Παλαιού Χαλκιοπούλου, οι οποίοι λόγω των πολλών εφημεριακών κενών της περιοχής εξυπηρετούν τρεις και τέσσερις Ενορίες αγόγγυστα και με υποδειγματικό τρόπο. Επίσης ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο Τηγάνη, πρώην Εφημέριο της Ενορίας για την διακονία του στο χωριό και την περιοχή.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον π. Νικόλαο Ριζογιάννη, ο οποίος εξυπηρετεί τις λατρετικες αναγκες λατρευτικά την Ενορία του Θυάμου, επιβραβεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την προσφορά του.

Επίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Διευθυντή και τους Δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Θυάμου γιατί οδήγησαν τους μικρούς μαθητές στο Ναό κατά την πανήγυρη της Ενορίας τους.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της ιεράς Εικόνας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Γεωργίου Κατσούλα και των κατοίκων του χωριού.

 

Διαβάστε επίσης: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Επεισόδια τα ξημερώματα – Χρήση χημικών από τους Αστυνομικούς