Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κούγια – «Το μέγιστο δώρο ζωής είναι η δωρεά οργάνων», απαντούν οι εντατικολόγοι

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κούγια – «Το μέγιστο δώρο ζωής είναι η δωρεά οργάνων», απαντούν οι εντατικολόγοι

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι υπόνοιες, κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, από τον συνήγορο υπεράσπισής της, Αλέξη Κούγια προς τον εντατικολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων.

Οι δηλώσεις του Αλέξης Κούγια προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης του, σήμερα, με τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε την πλήρη στήριξη στο γιατρό για τη στοχοποίηση που δέχεται ο ίδιος και οι άλλοι γιατροί.

Το υπουργείο εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στους θεσμούς και ειδικά στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και στο θεσμό των μεταμοσχεύσεων, «ο οποίος στη χώρα μας γίνεται με πλήρη ασφάλειά και διαφάνεια και από τις μεταμοσχεύσεις σώζονται εκατοντάδες ζωές ετησίως», αναφέρει το υπουργείο.

Με ανακοίνωσή τους οι εντατικολόγοι της χώρας ανέφεραν πως ο χαρακτηρισμός του κ. Ηλιάδη ως διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση, προσβάλλει κατάφωρα όλους τους εντατικολόγους αλλά και τον ιερό θεσμό της Δωρεάς Οργάνων.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος των εντατικολόγων, Μ. Θεοδωρακοπούλου, «το μέγιστο Δώρο Ζωής είναι η Δωρεά Οργάνων. Θεωρούμε ότι η ιδέα της δωρεάς δέχεται μια ανοίκεια επίθεση με εντελώς αβάσιμα επιχειρήματα».

Επισημαίνει δε πως η «οικογένεια των Εντατικολόγων που καθημερινά προσπαθεί να προσφέρει ζωή, παραβλέποντας το προσωπικό κόστος, σήμερα θλίβεται από την επίθεση στο έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από το μεταμοσχευτικό τέλμα. Διαρκής προσπάθεια των εργαζομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης, δηλαδή το ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ».

Ανοίκεια επίθεση

Για ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων έκανε λόγο χθες και ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων καλώντας «τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού».

Μάλιστα όπως ανέφερε ο ΕΟΜ «προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων.

Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται».

Νέα υπονοούμενα Κούγια

Νέα υπονοούμενα κατά του Ανδρέα Ηλιάδη άφησε σήμερα με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας ρωτώντας: «Εγώ θέλω να του υποβάλω μόνο μια ερώτηση: γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο».

Στην ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει ότι «πρώτη φορά στην καριέρα μου, η οποία σε λίγο συμπληρώνει 50 χρόνια, βλέπω έναν μάρτυρα ενός Δικαστηρίου να έρχεται στο Δικαστήριο, συνοδευόμενος από δικηγόρο και την επομένη να επισκέπτεται τον Υπουργό Υγείας, συνοδευόμενος πάλι από δικηγόρο και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει όλα τα μέσα τηλεοράσεως για να τον απαθανατίσουν.

Με τον κύριο αυτόν θα ασχοληθούμε νόμιμα στις 25/4/2023 και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθούν όλοι, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι, πώς οικοδομήθηκε η κατηγορία εις βάρος της κας Σ.Π».

Κούγια

Νομική υποστήριξη

Πλήρης νομική υποστήριξη στις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί σε γιατρούς αλλά και σε ενδεχόμενες νέες για την προάσπιση της προσωπικότητας τους θα παρέχει το υπουργείο Υγείας μέσω των ΥΠΕ με αφορμή τη στοχοποίηση που δέχθηκε ο εντατικολόγος του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης στην κατάθεσή του στη πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και της αιχμές Κούγια για «εμπόριο οργάνων».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκειας συνάντησης του με τον Ανδρέ Ηλιάδη και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη καρβέλη.

in.gr

 

Διαβάστε επίσης: Θάνος Πλεύρης: «Δε θα επιτρέψω την προσβολή των θεσμών και των λειτουργιών του Ε.Σ.Υ.»