Θυροειδής: Τι είναι και τι πρέπει και τι πρέπει να προσέχετε

Ο θυροειδής είναι ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το μήλο του αδαμ και παράγει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες, την Τ3 και την Τ4. Οι ορμόνες αυτές είναι αρμόδιες για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και της αντιμετώπισης του άγχους. Ο θυρεοειδής ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος, την σωματική και την συναισθηματική κατάσταση αυξομειώνει τον ρυθμό του μεταβολισμού. Η έντονη κόπωση,οι αλλαγές στην διάθεση και στην ενεργητικότητα ακόμα και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και σιδήρου στο αίμα μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή.

Οι συνήθεις παθήσεις του θυροειδή είναι δύο, ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.

Υπερθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και Θεραπεία

Κάποιος που πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής του δηλαδή είναι υπερδραστήριος, εμφανίζει ως αποτέλεσμα την “επιτάχυνση” του μεταβολισμού του. Κάποια από τα συμπτώματα που φανερώνουν υπερβολική ενεργητικότητα του θυρεοειδή είναι τα εξής:

  • Ταχυκαρδία
  • Αυξημένη δραστηριότητα του εντέρου, ακόμη και διάρροια
  • Υπερβολική εφίδρωση, διαταραχές έκκρισης ιδρώτα
  • Αδυναμία
  • Αϋπνία, διαταραχές στον ύπνο
  • Οξυθυμία
  • Αυξημένη όρεξη και απώλεια βάρους

Η θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένα αντιθυρεοειδικά φάρμακα για την μείωση παραγωγής των ορμονών Τ3 και Τ4. Εάν δεν υποχωρήσει, τότε μπορεί να χορηγηθεί κορτιζόνη με χάπια ή ενδοφλέβιες ενέσεις. Στην περίπτωση που δεν μπορουν να χορηγηθούν τα παραπάνω ή δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ο ασθενής προχωρά σε χειρουργική επέμβαση. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού.

 

Υποθυρεοειδισμός: συμπτώματα και θεραπεία

Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ορμονών Τ3 και Τ4. Αυτό έχει ως κύρια συνέπεια την μειωμένη λειτουργία του μεταβολισμού. Οι πιθανότητες υποθυρεοειδισμού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με την αύξηση της ηλικίας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από την ασθένεια Χασιμότο.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ξηροδερμία
  • Τριχόπτωση
  • Κόπωση
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αύξηση βάρους

Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού επιτυγχάνεται με εφόρου ζωής χορήγηση θυροξίνης (Τ4). Η δοσολογία εξαρτάται απο την σοβαρότητα της κατάστασης του θυρεοειδή. Η απαραίτητη δοσολογία χορηγείται πάντα από τον θεράποντα ιατρό.

Θυρεοειδής και Διατροφή

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή κατα τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν βέβαια κάποιες συμβουλές διατροφής για την καλύτερη απορρόφηση των ορμονών από τον οργανισμό. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σόγιας καλό θα ήταν να αποφεύγονται, όπως και η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων ιωδίου. Τα ψάρια ωστόσο είναι αποδεκτά και συνιστώνται σε περιπτώσεις θυρεοειδή.

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του θυρεοειδή σας και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον η σωματική άσκηση παράλληλα με σωστή διατροφή θα σας βοηθήσει. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή και ωφελούν στον θυρεοειδή.

Τροφές με θετική επιρροή

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο οργανισμός σας χρειάζεται ιώδιο και σελήνιο. Τροφές υψηλές σε ιώδιο είναι τα ψάρια, το αλάτι, τα θαλασσινά και τα αυγά. Δεν πρέπει όμως να ξεπεράσετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα των 5-10mg, αφού η υπερκατανάλωση θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Προτιμήστε ροφήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικα και περιορίστε την κατανάλωση του καφέ διότι εμποδίζει την απορρόφηση των Τ3,Τ4 ορμονών.

Για την σύνθεση των Τ3, Τ4 ορμονών συμβάλλει και ο ψευδάργυρος και η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Για την ομαλή λειτουργία του εντέρου πρέπει να καταναλώσετε φυτικές ίνες, για παράδειγμα ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά και άλλα.

 

Τροφές με αρνητική επιρροή

Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές, την κατανάλωση junk food, τα τηγανητά και το βούτυρο σε μεγάλες ποσότητες. Τα λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδή και εμποδίζουν την παραγωγή των αρμόδιων ορμονών.

Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί βλαβερό για τον θυρεοειδή, καθώς η τοξική επίδραση του στον οργανισμό περιορίζει την παραγωγή ορμονών και εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση του.

physislaboratory.com