Τιραμισού σοκολάτας

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. καφέ, εσπρέσο ρόφημα ή στιγμιαίο καφέ
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ. λικέρ καφέ, προαιρετικά

Για την κρέμα

  • 5 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 20 γρ. λικέρ καφέ, προαιρετικά
  • 150 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 350 γρ. σαντιγί, χωρίς ζάχαρη

Για τη σύνθεση

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον καφέ, το νερό, τη ζάχαρη, το λικέρ και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει δημιουργώντας μπεν μαρί.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός για 5-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Καθώς ανακατεύουμε χρειάζεται να παίρνουμε το μείγμα και περιμετρικά από τα τοιχώματα του μπολ. Αφαιρούμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε το λικέρ, τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά για λίγη ώρα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσοχή, ανακατεύουμε λίγη ώρα για να μην κόψει το μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Βουτάμε τα σαβαγιάρ, από την πλευρά της ζάχαρης, μέσα στο κρύο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×32 εκ. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την βάση του σκεύους.
  • Απλώνουμε τη μισή κρέμα από πάνω και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να δέσει το γλυκό.
  • Πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε με 1 κ.σ. από το σιρόπι.

akispetretzikis.com