Τιτανικός: Εταιρεία σχεδιάζει νέα αποστολή στο ναυάγιο – Υπάρχουν αντιδράσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει μια προγραμματισμένη αποστολή για την ανάκτηση αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος από τον βυθισμένο Τιτανικό, επικαλούμενη ομοσπονδιακό νόμο και διεθνή συμφωνία που χαρακτηρίζουν το ναυάγιο ως «ιερό τάφο».

Η αποστολή οργανώνεται από την RMS Titanic με έδρα τη Τζόρτζια, η οποία κατέχει τα δικαιώματα διάσωσης του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο.

Η εταιρεία εκθέτει αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από το σημείο του ναυαγίου στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού- από ασημικά μέχρι ένα κομμάτι του κύτους του Τιτανικού, σύμφωνα με το Associated Press.

Η πρόκληση της κυβέρνησης έρχεται περισσότερο από δύο μήνες μετά το ναυάγιο του υποβρύχιου Titan κοντά στο βυθισμένο υπερωκεάνιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι. Αλλά αυτή η νομική διαμάχη δεν έχει καμία σχέση με την τραγωδία του Ιουνίου, στην οποία εμπλέκεται μια διαφορετική εταιρεία και ένα μη συμβατικά σχεδιασμένο σκάφος.

Η νομική διαμάχη διεξάγεται στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, το οποίο επιβλέπει τα θέματα διάσωσης του Τιτανικού. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η αποστολή παραβιάζει έναν ομοσπονδιακό νόμο και μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τη διαχείριση του ναυαγίου ως μνημείο για τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο και βυθίστηκε το 1912. Μεταξύ των ανησυχιών της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η πιθανή διατάραξη των αντικειμένων και τυχόν ανθρώπινων λειψάνων που μπορεί να υπάρχουν.

Τι απαντά η εταιρεία

Η αποστολή της RMST έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η εταιρεία στο δικαστήριο τον Ιούνιο. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει εικόνες από ολόκληρο το ναυάγιο. Αυτό περιλαμβάνει «το εσωτερικό του ναυαγίου, όπου η φθορά έχει ανοίξει χάσματα ικανά να επιτρέψουν σε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα να διεισδύσει στο κύτος χωρίς να επηρεάσει την τρέχουσα δομή».

Η RMST δήλωσε επίσης ότι «μπορεί να ανακτήσει ελεύθερα αντικείμενα από το εσωτερικό του ναυαγίου». Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αίθουσα Μαρκόνι, αλλά μόνο αν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι στερεωμένα στο ίδιο το ναυάγιο.

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν σκοπεύει να ανοίξει το ναυάγιο ή να αποκολλήσει οποιοδήποτε μέρος του.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία εκπροσωπεί το δημόσιο ενδιαφέρον για το ναυάγιο. Ωστόσο, η RMST δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άδεια.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άδεια, υποστηρίζοντας ότι η RMST χρειάζεται έγκριση από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος εποπτεύει τη NOAA.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης: Πτήση-«θρίλερ» εξαιτίας αναταράξεων | «Από τα χειρότερα που έχω ζήσει», δήλωσε ο πιλότος (Video)