Το νέο EX30 έχει το μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα από κάθε άλλο ηλεκτρικό Volvo

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών έως το τέλος της ζωής του οχήματος. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο για τη φόρτιση του EX30 μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το παγκόσμιο ή το ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, κατά περίπου 42% και 22% αντίστοιχα.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για το κλίμα. Το Volvo EX30 διαθέτει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo έως σήμερα. Το συμπέρασμα προκύπτει από την εκτίμηση κύκλου ζωής του αυτοκινήτου (Life Cycle Assessment – LCA).

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το EX30 έχει συνολικό αποτύπωμα άνθρακα 23 τόνων ανά 200.000 χιλιόμετρα- περίπου 60% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα XC40 με κινητήρα βενζίνης. “Η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά χρειάζεται αυξημένη διαφάνεια σχετικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζει, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ακόμη περισσότερο”, λέει ο Γιόνας Ότερχαιμ, Επικεφαλής Κλιματικής Δράσης στη Volvo Cars.

Πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται, ένα αυτοκίνητο σχεδιάζεται, εξελίσσεται, κατασκευάζεται και μεταφέρεται– παρέχοντάς μας αρκετές ευκαιρίες να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να σημειώσουμε πρόοδο στην επίτευξη κάθε ενός από τους στόχους μας για την βιωσιμότητα. Με το Volvo EX30, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τους στόχους μας: να έχουμε γίνει μία εταιρεία αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 και να πετύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040.

Η αναλογία ανακυκλωμένων υλικών στο EX30 είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με κάθε άλλο αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του αλουμινίου και το ένα πέμπτο του χάλυβα αποτελεί ανακυκλωμένο υλικό. Επιπλέον, περίπου το 17% όλων των πλαστικών του αυτοκινήτου, από εξαρτήματα του εσωτερικού έως τους προφυλακτήρες, κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο υλικό.

Πηγή: Sport24.gr