Τουρκία για Συρία: «Πιθανή μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανά πάσα στιγμή»

Πιθανή «ανά πάσα στιγμή» είναι μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Σύρια, όπως δήλωσε σήμερα (14.1.2023) Σάββατο ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία» που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου από τη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας στη Μόσχα, τόνισε ο Ιμπαρχίμ Καλίν, όσον αφορά τις τουρκοσυριακές σχέσεις.

«Αλλά μια χερσαία επιχείρηση παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το επίπεδο των απειλών», επέμεινε ο Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ. «Θέλουμε ασφάλεια στα σύνορά μας», πρόσθεσε, όσον αφορά την παρουσία κουρδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

«Δε θέτουμε στο στόχαστρο ποτέ τα (συμφέροντα) του συριακού κράτους ή των Σύρων αμάχων», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος και προανήγγειλε μια πιθανή νέα συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών πριν από εκείνη, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Φεβρουαρίου, των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας.

Ωστόσο, οι εγγυήσεις ασφαλείας που υποσχέθηκαν η Ρωσία και οι Η.Π.Α. μετά την τελευταία τουρκική επίθεση στη Συρία το 2019 «δεν έχουν τηρηθεί» και οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποσυρθεί 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα όπως είχαν υποσχεθεί, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με τον Τούρκο ομόλογό του θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση «το τέλος της τουρκικής κατοχής» στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο μια συνοριακή λωρίδα στη συριακή πλευρά.

sdna.gr