Τούρτα τριπλής σοκολάτας

Συστατικά

Για τα παντεσπάνια

  • 350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα των σκευών
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα των σκευών
  • 1 κ.γ. κακάο, για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 αβγά, μέτρια
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. γάλα, 3,5%

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 85 γρ. κουβερτούρα
  • 85 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 85 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 800 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

  • 30 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
  • 30 γρ. κουβερτούρα λευκή, τριμμένη
  • 30 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τριμμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα παντεσπάνια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο από τρεις στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 23 εκ.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι τις δύο φόρμες και αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο την τρίτη φόρμα.
  • Βάζουμε σε τρία διαφορετικά μπολ τις κουβερτούρες, τις λιώνουμε σε μπεν μαρί, και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στη μεσαία και ρίχνουμε ένα- ένα τα αβγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα των στερεών και το γάλα στο μίξερ ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε τρία μπολ.
  • Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο πρώτο μπολ, τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα στο δεύτερο και τη λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος στο τρίτο μπολ.
  • Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πάρουμε τρία ομοιόμορφα μείγματα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα της κλασικής κουβερτούρας στη φόρμα που έχουμε πασπαλίσει με το κακάο και τα άλλα δύο μείγματα στις άλλες δύο φόρμες.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Βάζουμε σε τρία διαφορετικά μπολ τις κουβερτούρες.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε κάθε μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 40-50 δευτερόλεπτα στα 800 Watt μέχρι να λιώσουν οι κουβερτούρες. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί με την άχνη.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη βουτυρόκρεμα.
  • Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα σε τρία μπολ.
  • Αδειάζουμε σε κάθε μπολ ένα είδος λιωμένης κουβερτούρας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πάρουμε τρία διαφορετικά χρώματα βουτυρόκρεμας – μία λευκή, μία ελαφρώς καφέ και μία σκούρα καφέ.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε σε έναν δίσκο το πιο σκουρόχρωμο παντεσπάνι και στην επιφάνειά του απλώνουμε τη σκούρα καφέ βουτυρόκρεμα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά του.
  • Τοποθετούμε ακριβώς από πάνω το ανοιχτό καφέ παντεσπάνι και απλώνουμε την ελαφρώς καφέ βουτυρόκρεμα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά του.
  • Καλύπτουμε με το πιο λευκό παντεσπάνι και απλώνουμε στην επιφάνεια και στα τοιχώματά του τη λευκή βουτυρόκρεμα.
  • Διακοσμούμε την τούρτα με τις τριμμένες κουβερτούρες και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com