Οικονομία
Τράπεζες – ΑΤΜ: Τέλος στα παραθυράκια επιπλέον χρεώσεων με νομοθετική παρέμβαση
Οι Τράπεζες στα ΑΤΜ αλλάζουν τακτική αφού με νομοθετική παρέμβαση μπαίνει τέλος στα παραθυράκια επιπλέον χρεώσεων.
Οι Τράπεζες στα ΑΤΜ αλλάζουν τακτική αφού με νομοθετική παρέμβαση μπαίνει τέλος στα παραθυράκια επιπλέον χρεώσεων.
Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χρεώσεις στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς με 2 ευρώ και 10 λεπτά ανά συναλλαγή μετά τη μεταβίβαση των μηχανημάτων σε ιδιωτική εταιρεία, η Κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση έρχεται να κλείσει το παραθυράκι των επιπλέον χρεώσεων.
Με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα είναι εφικτή καμία χρέωση για τους πελάτες οποιασδήποτε τράπεζας στις συναλλαγές τους στα ΑΤΜ.
«Αυτό ερχόμαστε να το νομοθετήσουμε για πρώτη φορά, να το κατοχυρώσουμε θεσμικά άρα η πρώτη παρέμβαση θα είναι αυτή», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τέλος και στις χρεώσεις για συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών με χρήση του ψηφιακού συστήματος ΔΙΑΣ όπου μέχρι τώρα υπήρχαν χρεώσεις από 1,5 μέχρι 2 ευρώ.
«Οι χρεώσεις αυτές με την νομοθετική μας παρέμβαση μηδενίζονται, μηδενίζονται και στο πλαίσιο της τεχνολογικής υποδομής του ΔΙΑΣ, μηδενίζονται και στο πλαίσιο του τι ισχύει και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Τι αλλάζει
Αυτό που αλλάζει δηλαδή είναι πως οι αναλήψεις και οι καταθέσεις θα γίνονται χωρίς χρέωση σε όλα τα ΑΤΜ στο σύστημα ΔΙΑΣ ενώ το πλαφόν για αναλήψεις σε ΑΤΜ τρίτων εκτός ΔΙΑΣ ή ξένης τράπεζας θα είναι 1,50 €.
Δωρεάν ανάληψη θα γίνονται σε περιοχές με μόνο ένα διαθέσιμο ΑΤΜ ενώ οι ρυθμίσεις που διατηρούνται είναι οι εξής:
-Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο.
-Χρέωση 0,5 € για την αποστολή εμβάσματος.
-Μηδενική χρέωση στη φόρτιση προπληρωμένων καρτών.
Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση πάρα τη νομοθετική ρύθμιση για τα ΑΤΜ
Το θέμα είχε αναδείξει η αντιπολίτευση με διαδοχικές ερωτήσεις και τροπολογίες για μηδενισμό των χρεώσεων.
«Τώρα ανακάλυψαν τη δυνατότητα νομοθετικών ρυθμίσεων. Για να δούμε ποια άλλη κυβίστηση θα κάνουν ενόψει κάλπης», έγραψε ο Παύλος Γερουλάνος.
«Η κοροϊδία της Κυβέρνησης και των τραπεζών δεν θα περάσει. Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ιδιοκτησία των funds και των golden boys», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.
«Τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, δεν προέρχονται από την καλή τους την καρδιά, αλλά είναι ακριβώς αποτέλεσμα αυτής της πίεσης», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Η τροπολογία της Κυβέρνηση θα έρθει στη Βουλή την Πέμπτη.
Διαβάστε επίσης: Φορολογικές Δηλώσεις: Σήμερα η τελευταία ημέρα υποβολής – Η πληρωμή της πρώτης δόσης
