Τα τρία μέτωπα της Kυβέρνησης

Δύο μεγάλες προκλήσεις και έναν αστάθμητο παράγοντα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μέχρι την «έναρξη» της «νέας» πολιτικής χρονιάς που παραδοσιακά γίνεται στη ΔΕΘ.

Η πρώτη πρόκληση έχει να κάνει με την ταχεία αποκατάσταση των πληγών από τις φωτιές και ειδικά στην Εύβοια που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο CNN αναφέρθηκε στο μέτωπο των πυρκαγιών, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο αριθμό πυρκαγιών –πάνω από 500– και τις αντιμετώπισε επιτυχώς εκτός από τέσσερις που ήταν μεγα-πυρκαγιές. Παράλληλα, ανέλυσε τη σημασία του «112» χάρη στο οποίο δεν υπήρξαν θύματα με εξαίρεση έναν εθελοντή πυροσβέστη. Η κυβέρνηση ήδη από χθες εργάζεται ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση από τις συνέπειες των καταστροφών.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr μέσω της οποίας οι πυρόπληκτοι θα μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ακίνητά τους ώστε να ξεκινήσει –εντός του μήνα– η καταβολή των αποζημιώσεων, που θα κυμαίνεται, όπως έχει γίνει γνωστό, από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.700 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αλλαγής φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, «ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους και απομάκρυνσης ξερών δένδρων και διάνοιξης οδών». Επιπλέον, ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους περίπου 900 ρητινοπαραγωγούς που επλήγησαν.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση σήμερα και με τον πρόεδρο της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρο Μπένο, που θα σηματοδοτήσει και «επισήμως» την έναρξη της ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια.

Φόβοι για την επιστροφή

Η δεύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτή της πανδημίας. Οι ρυθμοί του εμβολιασμού όλο τον Αύγουστο ήταν πολύ χαμηλά, κάνοντας ανέφικτο τον στόχο του 70%-80% εμβολιασμένων έως τα τέλη του μήνα. Αυτό που πρακτικά χρειάζεται είναι μία αναθέρμανση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό, με δεδομένo μάλιστα πως τουλάχιστον ημερολογιακά εισερχόμαστε στο φθινόπωρο. Σύμμαχος της κυβέρνησης και της κοινωνίας σε αυτή τη μάχη είναι πως το καλοκαίρι διαρκεί κατά κανόνα τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δίνοντας χρόνο αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών πριν μπούμε και κατ’ ουσίαν στο φθινόπωρο. Ο μεγάλος φόβος πάντως είναι η επιστροφή των εκδρομέων που μπορεί να μεταφέρουν κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τέλος, ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή είναι τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η εκρηκτική κατάσταση στη χώρα της κεντρικής Ασίας μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα μέσω Τουρκίας, για το οποίο η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη. Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, που έχει πιάσει τη Δύση εξαπίνης.

kathimerini.gr