Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτικών Αρχών αδήλωτες μάσκες και αντισηπτικά

Και μικρά πρόστιμα σε εταιρείες ταχυμεταφορών καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν οι καταγγελίες

«Λαβράκια» βγάζουν οι ελεγκτές της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή στις εξορμήσεις τους στην αγορά καθώς αρκετοί επιτήδειοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό πως την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων εταιρείες που πωλούσαν αδήλωτες μάσκες και αντισηπτικά. Αντιμέτωπες με μικρά πρόστιμα βρέθηκαν τελικά οι εταιρείες ταχυμεταφορών καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν απ’ την έρευνα οι καταγγελίες για μονομερή αύξηση των τιμολογίων τους.

Συγκεκριμένα κατά το διάστημα 27 Απριλίου ως 2 Μαϊου οι μηχανισμοί ελέγχου για την εποπτεία της αγοράς προέβησαν στο σύνολο της επικράτειας σε 144 ελέγχους βεβαιώνοντας 12 παραβάσεις.

Μεταξύ άλλων:

-Κατασχέθηκαν 9.750 τεμάχια χειρουργικών μασκών, σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, η οποία δεν προέβη, ως όφειλε, στην ηλεκτρονική δήλωση αποθεμάτων στον ειδικό σύνδεσμο που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Επιπλέον της κατάσχεσης, θα επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις.

-Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία δεν προέβη, ως όφειλε, στην ηλεκτρονική δήλωση αποθεμάτων στον ειδικό σύνδεσμο που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, των παρακάτω κατασχεθέντων ειδών: 10.276 τεμαχίων χωρητικότητας 1000ml που περιέχουν αντισηπτικό αλκοολούχο προϊόν, 4.140 τεμαχίων χωρητικότητας 135ml που περιέχουν αντισηπτικό χεριών τζέλ (γέλη), 370 τεμαχίων χωρητικότητας 300ml που περιέχουν αντισηπτικό απολυμαντικό υγρό.

-Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 9.500 ευρώ που αφορούσαν σε παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ).

Επίσης στις 27 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε εταιρείες ταχυμεταφορών που είχαν ξεκινήσει από καταγγελίες για μονομερή αύξηση του κόστους υπηρεσιών τους προς πελάτες. Από την έρευνα δεν διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας. Ωστόσο επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 33.000 ευρώ για μη τήρηση της υποχρέωσης αναγραφής επί των τιμοκαταλόγων των λιανικών τιμών πώλησης, των προσφερόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.

Στέλιος Μορφίδης – protothema.gr