Τσίπρας: «Δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία»

Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με πολίτες στην Λίμνη Ευβοίας, κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική του και αναζητώντας τα αίτια της ήττας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ήταν ένα σοκ για όλους, ωστόσο δήλωσε χαρακτηριστικά πως «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις».

Σημείωσε όμως ότι οι επόμενες εκλογές είναι οι κρίσιμες, καθώς σε αυτές εκλέγεται κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών και να βγει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια λεηλασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Όλα είναι πιθανά, ακόμα και η ανατροπή στην κάλπη»

Συνομιλώντας με τους πολίτες ρώτησε ρητορικά: «Τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ώρα; Θέλει ακόμη και όσοι δεν τον ψηφίσουν – γιατί ναι μεν πήρε το 40%, αλλά το 60% δεν τον ψήφισε – να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Το μόνο που δεν θέλουν, ακόμη και αν νικήσουν, είναι ένα κόμμα που να τους κοιτάζει στα μάτια και να τους αποτρέπει να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

»Πρέπει λοιπόν να απευθυνθούμε στους πολίτες, όχι μόνο στους νεοδημοκράτες, αλλά σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, ότι όλα έχουν κριθεί και είτε δεν πάνε στην κάλπη, είτε θα επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Μα ακριβώς αυτό θέλει το σύστημα και η ΝΔ, να είναι ανεξέλεγκτοι αύριο.

»Να απευθυνθούμε σε αυτούς και να τους πούμε ότι, παρά τις διαφωνίες, τις επιφυλάξεις και ακόμη και τον θυμό απέναντί μας, όλοι αυτή την ώρα έχουμε μία ευθύνη: να αποτρέψουμε την παντοδυναμία τους. Γιατί αν την επόμενη ημέρα είναι ανεξέλεγκτοι, θα έρθουν με 180 βουλευτές – όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης – να αλλάξουν μόνοι τους το Σύνταγμα. Γιατί θέλουν να επιβάλλουν την λογική της κερδοσκοπίας και στο Σύνταγμα της χώρας. Θέλουν όχι μόνο ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θέλουν ιδιωτική ενέργεια, ιδιωτικό το νερό, να μην υπάρχουν δικαιώματα.

»Ο μόνος που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε με την ανατροπή στην κάλπη – γιατί όλα είναι πιθανά – είτε με την σημαντική του ενίσχυση, ώστε να αποτελεί την επόμενη ημέρα την ισχυρή δύναμη που θα τους κοιτάζει τα μάτια για να αποτρέψει την κοινωνική λεηλασία. Η ιστορία του τόπου έχει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ήττες και νίκες. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους και να τους πείσουμε ότι σε αυτή την κάλπη κρίνεται η ζωή μας. Δώστε μας δύναμη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», κάλεσε τους ψηφοφόρους.

Δεν φταίνε οι πολίτες

Κάνοντας αυτοκριτική για τα αίτια της εκλογικής ήττας στις 21 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Εμείς ευθυνόμαστε αν δεν πείσαμε τους πολίτες, όχι οι πολίτες. Ευθύνη μας είναι όχι να καθόμαστε και να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, αλλά να μιλήσουμε στους πολίτες, όχι να τους κατηγορήσουμε, όχι να ερχόμαστε και να τους κουνάμε το δάχτυλο, αλλά να τους μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου. Έτσι θα σπάσουμε τον φόβο, αν τους μιλήσουμε για τις δυνατότητες της προοπτικής τής πολιτικής αλλαγής ή της ανατροπής των συσχετισμών».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν ακόμη και νεοδημοκράτες που δεν θέλουν έναν παντοδύναμο πρωθυπουργό, άνθρωποι που ξέρουν τι έγινε την προηγούμενη τετραετία και ντρέπονται για τις παρακολουθήσεις, για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Μπορεί να μην ήταν αυτό το κρίσιμο για την επιλογή της ψήφου, αλλά τα είδανε, τα ζήσανε και καταλαβαίνουν ότι αν είναι ανεξέλεγκτοι, αυτή την φορά θα κάνουν ακόμη χειρότερα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου «ήταν ένα σοκ, κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα».

Και σημείωσε ότι «τα λάθη τα δικά μας δεν έχουν να κάνουν με την στρατηγική προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, έχουν να κάνουν με την έλλειψη πειθαρχίας και σοβαρότητας, με δηλώσεις στα ΜΜΕ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, που προκάλεσαν χιονοστιβάδα αντιδράσεων» – αναφορά στην περίπτωση Κατρούγκαλου.

«Έχουν να κάνουν και με τον στρατηγικό μας εγκλωβισμό σε ένα όραμα που ήταν για εμάς η απλή αναλογική. Ένα όραμα για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να σταματήσει αυτή η τοξικότητα, να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Το όραμα αυτό, το έκαψε όχι ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν προσανατολισμένος στις κυβερνήσεις τις αυτοδύναμες, τις κυβερνήσεις αλαζονείας που μας οδήγησαν στην χρεoκοπία. Το όραμα το έκαψαν οριστικά τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, που εμείς τους δίναμε όλη την προεκλογική περίοδο το χέρι της συνεργασίας και αυτοί θέλανε να κόψουν το δικό μας χέρι. Έκαναν μονομέτωπο απέναντί μας και όχι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας εκ νέου ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, για την αποτυχία του εκλογικού συστήματος.

Μία νέα μάχη

«Οι εκλογές με την απλή αναλογική τελείωσαν, η απλή αναλογική υπέστη μία ήττα και εμείς υποστήκαμε μία ήττα, γιατί ακολουθήσαμε αυτή την στρατηγική. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι με ενισχυμένη αναλογική και είναι εντελώς διαφορετικό το πλαίσιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με την ενισχυμένη», ανέφερε, «ο κόσμος ψηφίζει για το ποιος θα βγει πρώτος, γιατί όποιος βγει πρώτος θα πάρει τις 40 έδρες για να κυβερνήσει. Τα δύο κόμματα που αντιπαρατίθενται, παρά την διαφορά, είναι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτά τα δύο έχουν τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης».

Και υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν σχέδια διακυβέρνησης από τα άλλα κόμματα, υπάρχει μόνο ο στόχος να κοντύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτός δεν μπορεί να είναι στόχος για την κοινωνία, γιατί η κοινωνία ασχολείται με το πώς θα ζήσει αύριο. Όχι το ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων.

»Εμείς λοιπόν δεν κοιτάμε πίσω, κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα των ανθρώπων. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πώς θα κυβερνηθούμε, κρίνεται η ζωή μας, δεν κρίνονται μόνο πρόσωπα και κόμματα», υπογράμμισε.

«Δεν ηττήθηκε η αλήθεια, αλλά η αδυναμία μας να την αναδείξουμε»

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι έχει δώσει δείγματα γραφής και αναφέροντας ως παράδειγμα τον χώρο της Υγείας, τονίζοντας πως το ΕΣΥ «συρρικνώθηκε» επί Νέας Δημοκρατίας:

«Τον Δεκέμβρη του 2019, στο δημόσιο σύστημα υγείας ήταν 108.000 γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό – τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν 84.000 άνθρωποι. Το ΕΣΥ συρρικνώθηκε. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αυτό το τρομακτικό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, το 35% των συνολικών δαπανών, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 15%».

Αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και της φορολόγησης και απάντησε στην «προπαγάνδα των αντιπάλων για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»:

«Εμείς δεν έχουμε σχέδιο να αυξήσουμε τις εισφορές και τους φόρους σε νοικοκυριά, και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αντίθετο, ελαφρύνσεις έχει το πρόγραμμά μας, κοστολογημένες μέχρι το τελευταίο ευρώ. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, αυτά έχει το πρόγραμμά μας.

»Η κυβερνητική προπαγάνδα δημιούργησε ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης ότι έρχεται δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα ψέμα που μας στοίχισε ακριβά. Από λάθη δικά μας, αλλά είναι ψέμα. Εμείς, αντιθέτως, προβλέπουμε ρύθμιση χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με διαγραφή και ρύθμιση 120 δόσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Προχθές ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να πάμε τα προγράμματά μας όπου θέλει για αξιολόγηση και την άλλη μέρα να έλθει να τα συζητήσουμε σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση – ούτε το ένα δέχθηκε ούτε το άλλο», δήλωσε καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «δεν ηττήθηκε στις προηγούμενες εκλογές η αλήθεια, ηττήθηκε  η αδυναμία μας να αναδείξουμε την αλήθεια».

in.gr

 

Διαβάστε επίσης: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Θέρμου: Εκδήλωση παρουσίασης της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης