Τσίπρας: Κάλεσμα συστράτευσης όλων των εργαζομένων για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μάχη των μαχών» τον αγώνα που πρέπει να δοθεί απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Κάλεσμα συστράτευσης όλων των εργαζομένων, ώστε να δοθεί από κοινού η μάχη απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν περί τους 1.000 συνδικαλιστές. «Σας καλώ σε αγώνα ενωτικό και αποφασιστικό μέχρι τη νίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Εκ παραλλήλου κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να το ξανασκεφτεί και να μην επιχειρήσει να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο που όπως είπε «για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του οδηγεί την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν από την αρχή της ομιλίας του σαφής, λέγοντας ότι «δεν σάς κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις αλλά για να πάρουμε θέσεις μάχης». Επί της ουσίας η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμη άνοιγμα της Κουμουνδούρου προς τον μεσαίο χώρο και την μεσαία τάξη καθώς στην εκδήλωση δεν παίρνουν μέρος αποκλειστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνδικαλιστές από τις περισσότερες παρατάξεις του συνδικαλιστικού χώρου.

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μάχη των μαχών» τον αγώνα που πρέπει να δοθεί απέναντι στις ρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση λέγοντας μάλιστα πως «αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στην κοινωνική πλειοψηφία». Έβαλε δε ψηλά τον πήχη με την επισήμανση πως «όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο».

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως κάνει λάθος εάν νομίζει ότι επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του θα καταφέρει να κρατήσει σε ύπνωση τους εργαζόμενους και τους νέους ανθρώπους, ακριβώς γιατί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τί μπορεί να τούς περιμένει μετά την κατάργηση κεκτημένων.

Η μάχη για την εργασιακή «αντιμεταρρύθμιση» όπως αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει ως κεντρικό της άξονα την υπεράσπιση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων, το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία και εν τέλει το δικαίωμα στη ζωή. «Τις ζωές που δεν μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το 52% των εργαζομένων δηλώνουν σήμερα ότι εργάζονται υπερωριακά, το 40% όσων κάνουν υπερωρίες δηλώνει ότι δεν τίς πληρώνεται και μάλιστα σε μία χώρα που η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί στο 20% μέσα στο 2021.

Στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το εάν «θα τους το επιτρέψουμε» να δώσουν τη χαριστική βολή, είπε πως η απάντηση είναι «όχι γιατί έχουμε χρέος να μην το επιτρέψουμε». Τόνισε πως «με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε  να κυλήσουμε τους τροχούς της ιστορίας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα». Για μία κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη «και μία δημοκρατία λειτουργική με τη συμμετοχή των πολιτών και όχι ανάπηρη δημοκρατία των ολιγαρχών».

ethnos.gr