Τσίπρας: Όσα μας είπε μέσα σε τέσσερις ώρες στη Δ.Ε.Θ. – Βάζει στόχο το 42%

Τι μας είπε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη και η οποία κράτησε τέσσερις ώρες; Αυτά είπε σε τίτλους: Δεν ζητά εκλογές γιατί θα ήταν ανεύθυνο όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά. Παρόλα αυτά είναι έτοιμος να κυβερνήσει «από χθες» και στόχος του είναι το 42%. Οι δημοσκοπήσεις δεν τον πτοούν γιατί δεν τις θεωρεί όλες έγκυρες και στέκεται στα ποιοτικά στοιχεία όσων μετρήσεων δείχνουν φθορά της κυβέρνησης.  Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η σχέση του είναι άψογη, αλλά και γενικότερα δεν υπάρχουν βαρονίες και τιμάρια στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η κυβέρνηση τα κάνει όλα λάθος, στη διαχείριση της πανδημίας και στα οικονομικά, ενώ συμπεριφέρεται υποκριτικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός απατεώνας, πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί η κυβέρνησή του.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται, ακόμη, κυρίως στο στενό κομματικό του ακροατήριο. Γι αυτό κάνει κινήσεις συσπείρωσης, προβλέποντας πρόωρες εκλογές και θέτοντας στόχο επιστροφής στην εξουσία, παρόλο που τίποτα δεν δείχνει τέτοια δυναμική για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Θα επιμείνει στη γραμμή “όχι σε όλα” προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις υπευθυνότητας στη στάση του στα εθνικά θέματα και θα επιτίθεται διαρκώς στον Κυρ. Μητσοτάκη με την καταγγελία “πολιτικής απάτης” θέλοντας να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, αν και οι συνθήκες δεν ευνοούν την πειστικότητα του εγχειρήματός του.

Δεν έχει σκοπό να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική για τα έργα και της ημέρες της διακυβέρνησής του αλλά θα μείνει στην επίκληση της δύσκολη συγκυρίας στην οποία βρέθηκε, με άδεια ταμεία και αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες από την Ε.Ε.

Θεωρεί προνομιακό του ακροατήριο τη νέα γενιά. Γι’ αυτό και εμφατικά απέρριψε κάθε συζήτηση για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18, ενώ υπερασπίστηκε τους νέους που τους μαζεύουν από τις πλατείες και τους κατηγορούν ως υπαίτιους για την έξαρση της πανδημίας. Ο στίχος του Κώστα Βάρναλη και το μοιραίο της επιστροφής στην εξουσία.

Θα αξιοποιεί κάθε κυβερνητικό στραβοπάτημα για να «σφυροκοπάει» την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η έμφαση με την οποία αναφέρθηκε στην μετάληψη του Γ. Κουμουτσάκου (που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια) και στην παρέμβαση του Κ. Μαρκουλάκη για να μείνουν ανοιχτά τα θέατρα (που επίσης επικρίθηκε έντονα).

Επενδύει στη θεωρία του ώριμου φρούτου, πιστεύοντας δηλαδή ότι ο δεύτερος κάποια στιγμή, νομοτελειακά, γίνεται πρώτος. Γι’ αυτό και δεν κάνει υπερβάσεις, δεν αλλάζει τα αντιπολιτευτικά μοτίβα του και δεν πειραματίζεται ούτε στο πολιτικό ούτε στο επικοινωνιακό πεδίο. Απλώς περιμένει την «κοινωνική κόλαση» που έχει προβλέψει. Ο στίχος του Κώστα Βάρναλη που χρησιμοποίησε, περιγράφοντας τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως τέκνο της ανάγκης, είναι πολύ ενδεικτικός αυτής της αντίληψης για την «μοιραία» επιστροφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία.