«Τσουνάμι» ληξιπρόθεσμων στην Εφορία – Έρχονται νέες 120 δόσεις

Το σωσίβιο των 120 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία, επιστρέφει, καθώς εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο «τσουνάμι» ληξιπρόθεσμων χρεών, που υπονομεύει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2021, εκτοξεύοντας το έλλειμμα. Σκοπός της νέας δέσμης μέτρων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο είναι κυρίως να μπουν ξανά σε έναν δρόμο τόσο παλαιές οφειλές που κάποιοι δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν επειδή προέκυψαν οι νέες συνθήκες όσο και νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω του lockdown και των επακόλουθων οικονομικών προβλημάτων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ντίνου Σιομόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής», οι ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία σε 12, 24, 100 ή ακόμη και 120 δόσεις, θα ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2021, καθώς μέχρι τότε έχουν «παγώσει» οι πληρωμές επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Όπως αναφέρεται, στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών για τα έσοδα  Απόστολος Βεσυρόπουλος, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • 1. Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την Εφορία οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  • 2. Οι ρυθμισμένες δόσεις Μαρτίου – Ιουνίου 2020 που δεν έχουν καταβληθεί και έχουν πάρει αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 θα προστεθούν, από τον Μάιο 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
  • 3. Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση και αφορά όσους είχαν ενταχθεί στις 100 ή στις 120 δόσεις.
  • 4. Όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οφειλές στην Εφορία που προέκυψαν από απλήρωτα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή: Protagon.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr