Η Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για το άνοιγμα των Σχολείων μετά την περίοδο των εορτών

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Άλλη μια δύσκολη χρονιά ξεκινά. Ευχόμαστε καταρχάς σε όλες και όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς καλή χρονιά με υγεία, δύναμη ψυχής και φρόνηση, για να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες αλλά και τις αντιξοότητες που παρεμποδίζουν το έργο μας.

Οι δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη φετινή χρονιά είναι περισσότερες από κάθε προηγούμενη. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα ήρθε να κάνει πιο έντονα και η πανδημία τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές. Παρόλες όμως τις δυσκολίες οι συνάδελφοι έδειξαν πολύ υψηλό φρόνιμα και ανταπεξήλθαν στην πρόκληση των καιρών να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία. Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχοντας περάσει την τραυματική εμπειρία των «lockdown», του κλεισίματος των σχολείων για μήνες, του τραγικού ξανανοίγματός τους και την παταγώδη αποτυχία του υποβιβασμού του ζωντανού μαθήματος της τάξης, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε έγκαιρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον Σεπτέμβριο. Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να ζητά πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών, εύρεση σχολικών αιθουσών, χωρισμό των τμημάτων και έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Αντ΄ αυτού το Υπουργείο ανοίγει τα σχολεία, με τα ίδια σχεδόν μέτρα με τα οποία έκλεισαν.
Αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, προχώρησαν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και στοίβαγμα μαθητών. Για να κλείσει ένα τμήμα απαιτούνταν –και απαιτείται ακόμα- 50%+1 κρούσματα.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής :

Από αρχές Νοεμβρίου τα κρούσματα στα σχολεία έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Σε κάθε τμήμα απουσιάζουν λόγω COVID-19 2 με 4 μαθητές καθημερινά με φυσικό αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα, όπως πρέπει. Για αυτούς τους λόγους σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, είχαμε εγκαίρως επισημάνει, ότι … «πληρώνουμε την τραγική κατάσταση στα σχολεία που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών, με πολλούς μαθητές να νοσούν, να μεταδίδουν τον ιό στους συμμαθητές και στους γονείς τους, αλλά να μην υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους» και ότι « οι εκπαιδευτικοί κάνουν έναν αγώνα δρόμου, από τη μία να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία, προστατεύοντας –όσο μπορούν τους εαυτούς τους- κι από την άλλη να καλύψουν την ύλη, τα κενά των απόντων, τα κενά από τις προηγούμενες χρονιές».

Η επιστροφή μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τις 50.000 ημερησίως. Με τέτοια τραγικά στοιχεία, η στάση του υπουργείου είναι να ανακυκλώνει σχεδόν τα ίδια και τα ίδια μέτρα.

Με απόφαση άλλωστε της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, επιστρέφουμε στα σχολεία, με μόνο όπλο τα 3 self-test την 1η εβδομάδα και 5 test (2 rapid και 3 self-test) σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν θέλουν να κλείσουν τα σχολεία αυτήν την στιγμή γιατί:

1. Δεν θέλουν να χορηγήσουν άδειες ειδικού σκοπού.

2. Δεν μπορούν να εφαρμόσουν την τηλεκπαίδευση, ειδικά μετά από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κάτι το οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα είχε επισημάνει από πέρσι.

3. Θέλουν να εφαρμόσουν όλο το εξεταστικό πλέγμα στους μαθητές, να προχωρήσουν με κάθε μέσο την αξιολόγηση των σχολείων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και να υποβαθμιστεί το Δημόσιο Σχολείο.

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς μέσα σε αυτό το δύσκολο υγειονομικά και παιδαγωγικά περιβάλλον το σημαντικότερο είναι η εξασφάλιση της υγείας όλων των εμπλεκόμενων της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδιαίτερα των μαθητών μας.

Παρ’ όλες τις δυσάρεστες διαπιστώσεις θα θέλαμε και πάλι να ευχηθούμε το καλύτερο σε όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές μας. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε μια σειρά πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των γονέων, μαθητών και συναδέλφων σε σχέση με την πραγματική κατάσταση στα σχολεία, σε παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, Δ/νσεις Εκπαίδευσης, Δήμους κ.ά.) με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Εδώ και τώρα τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. να αναλάβουν την ευθύνης τους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και των μορφωτικών δικαιωμάτων».

Για το Δ.Σ. της Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος – Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Κατσίφας – Βαγγέλης Τσούκας