Μαζί θα εξερευνήσουμε όλα τα οφέλη που σου παρέχουν στον οργανισμό και την υγεία αυτές οι διαλυτές ίνες (οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον οργανισμό και ως εκ τούτου οφείλουμε να τις συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας).

Τι είναι λοιπόν οι Β – Γλυκάνες;

b-glykanes-kyttariki-domi

Είναι φυτικές ίνες … και μάλιστα από τις πιο υγιεινές και πολύτιμες για την υγεία. Οι Β – Γλυκάνες είναι (και θα πρέπει να είναι) βασικό στοιχείο κάθε γεύματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα πολυσακχαριστών (υδατανθράκων) που ανήκουν στην κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών.

 

Τι είναι όμως αυτό & τι σημαίνει για τον οργανισμό;

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα – η οποία έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις έρευνές της σχετικά με αυτές τις φυτικές ίνες & τα τεράστια οφέλη τους προς την υγεία – οι Β – Γλυκάνες είναι ένα είδος φυτικών ινών που βρίσκουμε κυρίως στα δημητριακά (σε ορισμένα από αυτά).

Βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών και η τακτική κατανάλωσή τους φαίνεται να ενισχύει σημαντικά την υγεία … σε πολλούς τομείς.

Κάτι που ακούμε πολύ συχνά τελευταία είναι η μεγάλη ενίσχυση που παρέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλά άρθρα του έντυπου ή του διαδικτυακού τύπου έχουν ασχοληθεί τελευταία με την χρησιμότητα των “απαγορευμένων” μέχρι πρότινος υδατανθράκων και την ωφέλιμη δράση τους.

 

Τελικά κάνει ή δεν κάνει να συμπεριλαμβάνουμε υδατάνθρακες στη διατροφή μας;

Είναι τα διάφορα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ωφέλιμα ή επιβαρύνουν την υγεία μας & οδηγούν στην παχυσαρκία;

Ενώ μέχρι πρόσφατα πολλές δίαιτες απώλειας βάρους ήθελαν τους υδατάνθρακες (και ειδικά όλα τα αρτοσκευάσματα) εκτός διατροφής, οι νέες επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν για τη ΖΗΜΙΑ που μπορεί να προξενήσει μια τέτοια διατροφή στον οργανισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ Β – ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ! ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ & ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.

Ας δούμε λοιπόν πού μπορούμε να βρούμε διατροφικά τις Β – Γλυκάνες και τί ακριβώς οφέλη παρέχουν προς την υγεία μας.

 

Διατροφή με Β – Γλυκάνες

Οι φυτικές ίνες Β – Γλυκάνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα που γενικά είναι πολύ απλό να τις εντάξει ο καθένας μας στην καθημερινή διατροφική του ρουτίνα.

Δεν πρόκειται ούτε για ακριβά προϊόντα, ούτε για δυσεύρετα προϊόντα.

Όπως ήδη αναφέραμε, οι Β – Γλυκάνες, υπάρχουν σε αφθονία σε ορισμένα δημητριακά (και στα παράγωγά τους) … αλλά όχι μόνο σε αυτά !

Τις βρίσκουμε επίσης και σε άλλα τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα διάφορα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), αλλά και στη μαγιά.

Η τακτική τους κατανάλωση συμβάλλει – μεταξύ άλλων – και στην ενίσχυση του οργανισμού, στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στον έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και (φυσικά) στο αδυνάτισμα !!!

Ας δούμε όμως σε ποια τρόφιμα μπορούμε να βρούμε αυτές τις διαλυτές ίνες …

 

Δημητριακά

dimitriaka-beta-glucans-kata-tis-holisterolis

Αναφερόμαστε φυσικά σε δημητριακά ολικής άλεσης. Τα πίτουρα της βρώμης και του κριθαριού ωστόσο είναι τα πιο υψηλά σε περιεκτικότητα Β – Γλυκανών.

Η κατανάλωσή τους ευνοεί την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Ακόμα και τα προϊόντα με πίτουρα σιταριού περιέχουν ένα ικανοποιητικό ποσό από Β – Γλυκάνες (αν και σημαντικά μικρότερο συγκριτικά με τα πίτουρα βρώμης ή κριθαριού) ώστε να ενισχύσουν την υγεία.

Άλλα δημητριακά που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου (και σου παρέχουν ωφέλιμες διαλυτές ίνες) είναι το φαγόπυρο, το σόργο και η σίκαλη.

Τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν αυτούσια είτε σε μορφή σπόρων, είτε σε μορφή νιφάδων, είτε ακόμα σε μορφή αλεύρου.

Φυσικά μπορούν να καταναλωθούν και επεξεργασμένα ως ποικίλα παράγωγα (ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, δημητριακά για το πρωινό, ακόμα και γλυκίσματα από τα αντίστοιχα άλευρα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια (και γενικά οι μύκητες) είναι μια ακόμα εξαιρετική πηγή Β – Γλυκανών. Ειδικά ορισμένες συγκεκριμένες ποικιλίες μανιταριών (όπως τα shiitake, τα oyster & τα maitake) είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αυτές τις φυτικές ίνες και ενισχύουν την βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Επιπροσθέτως ευνοούν την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και ενισχύουν την απώλεια σωματικού βάρους.

Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες θέλουν τα συγκεκριμένα είδη μανιταριών να παρέχουν πολύ υψηλή αντικαρκινική προστασία στον οργανισμό και εξαιρετική βοήθεια στο αδυνάτισμα (αφού ελέγχουν αποτελεσματικά & καταστέλλουν την όρεξη).